Dupa cum mentionam pe blog in articolele anterioare, ma documentez foarte mult de pe o platforma dedicata ghizilor ( Visit a city). Aici gasesc sfaturi utile, de la gastronomie la traditii locale, ghiduri de o zi sau planuri pentru o saptamana pana la itinerarii si informatii despre obiectivele turistice din orasul respectiv. Recomand aceasta aplicatie, despre care am mai vorbit aici: Aplicatii utile in excursii .
Astazi am placerea sa va recomand un ghid de 7 zile in Istanbul, un ghid in care sunt amestecate recomandarile ,,Visit a city,, cu recomandarile mele si cu cele din cartea 52 Weekenduri de vis de la National Geographic, care includ Istanbul pe lista lor.
Atentie ! Acest ghid nu este dedicat celor care merg in Istanbul in scop de loisir. Este recomandat persoanelor care vor sa exploreze aceasta metropola. Pentru cei care vor sa aiba parte de mult timp liber, le recomand sesiunea de shopping din Grand Bazar, despre care pot citi aici: Incursiune in Grand Bazar ( Istanbul’ a Hosgeldiniz ! (2) ), croaziera pe Bosfor, despre care pot citi aici: Croaziera pe Bosfor si mult soare ( Istanbul’ a Hosgeldiniz ! (3) ) si croaziera pe Insula Printului, pe care nu am reusit sa o fac, din pacate, insa o recomand cu incredere.
Va recomand sa mergeti in Istanbul pe cont propriu pentru a putea face acest tur.
ZIUA 1: Edirne, Istanbul
Opriti in Edirne pentru a vedea Moscheea Selimiye, cunoscuta pentru cele 4 minarete ale sale si faceti un ,,tur by night,, in Istanbul. Preferabil Podul Ataturk, deoarece face legatura intre cele 2 continente si este cel mai colorat dintre toate. Faceti rezervarea dinainte pentru 6 cazari in Istanbul.
ZIUA 2:
La ora 9 puteti incepe turul cu Moscheea Albastra, unde va trebui sa purtati haine adecvate. Merita sa va dedicati vreo 30/ 40 de minute. Aceasta moschee a fost construita pe vremea lui Ahmet I in secolul al XVII lea si este remarcabila pentru cele 20 000 de placi de ceramica de Iznik, verzi si albastre, care o decoreaza. Orarul este variabil. Informatii gasiti AICI.
Dupa 7,8 minute de mers, turul continua cu Hagia Sophia, unde merita sa va dedicati aproximativ 2 ore daca doriti sa o explorati bine. A fost cladita de imparatul Iustinian in anul 537, apoi transformata in moschee in secolul XV si imbogatita cu minarete si fantani. Astazi este un muzeu, a carei cupola are 56 de metri inaltime. Este deschisa de la 9: 30 pana la 16: 30. Informatii puteti gasi AICI.
Dupa cateva minute de mers ( tot cam vreo 7,8 minute ), admirati opulenta Imperiului Otoman intrand la Palatul Topkapi, iar timpul dedicat ar fi de vreo 3 ore. Palatul Topkapi este de fapt un mozaic de palate, curti, pavilioane, gradini si cuprinde patru sali ale tezaurului. Pentru harem trebuie cumparat alt bilet, insa merita. Marti palatul este inchis. In rest, orarul este de la 9 la 17. Detalii mai puteti gasi AICI .
La doar 3 minute distanta, puteti explora Muzeul de Arheologie, unde va trebui sa va dedicati vreo 2 ore. Acest muzeu este compus din alte 3 muzee: Muzeul de Arheologie Clasica, Muzeul Orientului Antic si Pavilionul Ceramicii Turcesti. Este un muzeu plin de capodopere: Tablita de la Quadesh ( o tablita de argint cu primul atestat de pace din lume),obeliscuri si statui. Luni este inchis, iar orarul este acelasi ca la Palatul Topkapi ( de la 9 la 17 ). Informatii mai multe gasiti AICI.
De asmenea, va recomand in timpul ramas liber sa explorati Piata Sultanahmet.
ZIUA 3:
La ora 9 se poate incepe cu Cisterna Bazilica (Palatul Scufundat), care aduna apa din Apeductul lui Valens pentru a o redirectiona spre principalele cladiri publice si religioase. Inainte era compusa din 336 de coloane, iar astazi sunt partial zidite. Cisterna Bazilica a fost construita in secolul VI tot in timpul domniei imparatului Iustinian. Este deschis de la ora 9 la 19. Informatii AICI.
Se continua cu Hipodromul, situat in Piata Sultanahmet, apoi, dupa amiaza, va recomand o croaziera pe Bosfor , admirand Kiz Kulesi ( Maiden’s Tower) si intreaga metropola,(Informatii aici) iar restul zilei va recomand sa explorati Marele Bazar si sa va bucurati de shopping.
ZIUA 4:
Incepeti cu Palatul Dolmabahce, numit si Versailles Oriental, cu vedere la Bosfor. Este un complex realizat la jumatatea secolului XIX din marmura alba, care pastreaza Scara de Cristal, Salonul Rosu (dedicat ambasadelor), Salonul de Ceremonii (avand o imensa cupola), Baia Principala (lucrata in alabastru egiptean) si dormitorul presedintelui Ataturk, numit parintele Turciei moderne. Timpul dedicat este de vreo 2 ore. Orarul este variabil. Informatii AICI.
Dupa 20 de minute de mers, puteti opta pentru o plimbare pe Strada Independentei sau Istiklal Cadessi. Este renumita pentru tramvaiele sale. De obicei, strada este foarte aglomerata.
Dupa 30 de minute de mers, admirati Turnul Galata, realizat in 1348 de genovezi. Acesta are o inaltime de 67 de metri si un acoperis conic. Puteti urca cu liftul la ultimul etaj pentru a admira privelistea orasului chiar de pe terasa. Orarul este, de asemenea, variabil. Informatii AICI.
Bineinteles, continuati traversand Podul Galata, realizat in 1992, care permite trecerea navelor.
Daca ati ajuns in zona, faceti o incursiune in Bazarul de Mirodenii, dupa o plimbare de un sfert de ora. Duminica Bazarul de Mirodenii este inchis. Aici puteti gasi miere, cardamom, nuci si seminte, insa si multe alte mirodenii si condimente.
In jurul orei 16, faceti un salt (cu taxiul) la mallul Kanyon din cartierul modern, Levent. Mallul este o constructie futurista demna de un muzeu, cu zeci de magazine si restaurante. Preturile se ridica insa destul de mult. O alta alternativa ar fi totusi Grand Bazar (din nou), cu 5000 de magazine, baruri, restaurante,banci si tarabe. Aici se afla si o moschee ( Nuruosmaniye Cami ).
ZIUA 5:
Optati pentru croaziera pe Insula Printului pentru 50 de euro (stiu ca era 40 de euro prin agentie). Buyukada este cea mai mare (Insula Mare in romana) si cea mai frecventata de turisti. Aici se afla palatul regal care a dat numele arhipelagului, plaje, cladiri de secol XIX, trasuri cu cai, iar automobilele nu au acces in aceasta zona. Informatii aici.
La intoarcere, va recomand Miniaturk, un parc de miniaturi ale obiectivelor turistice din Istanbul, care emana istoria celor 3000 de ani ai Turciei. Este deschis de la ora 9 la 19. Informatii (doar in limba turca) AICI.
De asemenea, va recomand o baie turceasca la Cemberlitas Bath, Cagaloglu (are cafenea) sau Suleymaniye Hamami. Ultima este proiectata dupa moscheea Suleiman, monumentul care il celebreaza pe Suleyman Magnificul. Are o gradina si patru minarete. Informatii aici.
ZIUA 6:
Incepeti cu Biserica Mantuitorului din Chora, plina de fresce senzationale si mozaicuri cu Iisus Hristos. E mai departe de centru, insa merita vazuta. Orarul este de la 9 la 17 si vara de la 9 la 19. Informatii aici.
Dupa amiaza faceti o deplasare cu taxiul, care este ieftin si convenabil la Aquarium. Informatii aici.
Restul zilei puteti face shopping si, bineinteles, seara turceasca.
ZIUA 7:
Nu ratati fortaretele Rumelihisari (Europa) si Anadoluhisari (Asia), apoi faceti o oprire la cafeneaua Pierre Loti, situata in cartierul Eyup. Informatii aici.
Dupa amiaza va puteti deplasa in tara cu mijlocul de transport ales: masina sau avion, exclamand entuziasmat: Yakinda Gorusuruz ! ( Pe curand ! )
Mai jos va voi atasa traseul excursiei ( cu plecarea din Bucuresti ) si cateva harti din arhiva Google:
O sa inchei tema in curand cu un articol surpriza despre Istanbul.
Pana atunci, va adresez urmatoarea intrebare: Ce preferati? Recreere sau explorarea locatiei?