Destinatii

Serbia pitoreasca: Alpii Dinarici si lacurile montane, un posibil nou produs turistic?

   Am remarcat la Serbia cateva lucruri interesante. Desi toti asociaza Serbia cu Belgrad, tara aceasta nu se rezuma doar la capitala de pe Dunare. Serbia inseamna natura asociata cu locurile nedescoperite de turisti, ea te duce cu gandul la o vacanta in poiana cu cortul sau cu o rulota.

   Cea mai mare tara din fosta Iugoslavie nu prea este inca pe profilul tarilor vedeta, turistice, care sunt asaltate 24 de ore din 24. Incepe totusi sa se contureze ceva. Turistii merg la munte in Serbia in zona Alpilor Dinarici pentru practicarea sporturilor de iarna si pentru tratamente cu ape termale (aici se afla cateva lacuri benefice pentru turismul balneoclimateric). Cea mai buna zona pentru practicarea acestui tip de turism este zona lacului Dedina, insa nici zona Iezerului Zlatar nu se lasa mai prejos.
 
   Spuneam adineauri ca Serbia parca vrea sa stea in carapacea ei si sa se lasa descoperita, adica nu vrea sa se ,,comercializeze,, . Nu vrea sa isi faca reclama! Totusi, de cand fluxul turistic creste in tari precum Croatia, Muntenegru sau Slovenia, iata ca aduce turisti si in Serbia, implicit! Daca nu vrei sa zbori cu avionul, ai doua variante de road trip:

Varianta 1: Budapesta- Zagreb (optional prin zona Plitvice, desi pot spune ca e obligatoriu sa vezi acest parc natural presarat cu cascade si grote)- Opatija- Split- Dubrovnik- Kotor- Budva- Canionul Tara- SERBIA.

Varianta 2: Clisura Dunarii- SERBIA- Canionul Tara- Budva- Kotor- Dubrovnik- Mostar- Medjugorje-Split- Parcul National Plitvice- Opatija- Pestera Postojna- Ljubljana- Zagreb- Budapesta.

   Asadar, ca sa faci un road trip in Croatia, sa zicem, ,,nu poti fugi,, de Serbia.

   Iata ca, involuntar, Serbia intra astfel in hora destinatiilor si primeste drept cadou un plus de valoare la PIB ul national. Bine, daca ar fi sa vorbim din punct de vedere geostrategic, Serbia este foarte bine asezata acolo pe harta, chiar in mijlocul Balcanilor ( in sud este Macedonia, unde turistii sunt incantati de zona Ohrid, la est se afla Bulgaria, ,,care ne fura turistii,, , la sud de Kosovo se afla Albania, despre care incepe sa vorbeasca tot mai des, la vest ,,gigantii turismului balcanic,, , Croatia si Muntenegru (mai spre sud), insa si Bosnia si Hertegovina, care incepe sa atraga turistii prin aerul oriental din Mostar si prin pelerinajele de la Medjugorje si la nord e Ungaria, care desi nu este o tara balcanica, face cumva si ajuta pe croati si chiar pe sarbi cu niscai flux turistic, pe cand la nord est, la o aruncatura de bat, se afla Romania, iar timisorenii au ocazia sa vada usor capitala sarbilor). Iata ce usor se poate ajunge la Belgrad!

   Totusi, sunt si alte zone care merita vazute in Serbia. Aici ma repet si vorbim despre Alpii Dinarici, unde se afla un orasel pitoresc. Se numeste Nova Varos si se afla la 260 km de Belgrad. Sunt vreo 5 ore de mers.
 
   Bun! Acum, ca vorbim de zona montana a Serbiei, va trebui sa ma opresc aici si sa va spun cate ceva despre ea. Cea mai mare altitudine este de vreo 2656 de metri, deci nu cu mult fata de Romania.112 metri diferenta! Statiunea lor vedeta este Zlatibor. Aici merg banateni si chiar straini in scopul practicarii anumitor sporturi de iarna.
 
   Trebuie sa recunosc ca am fost suprins placut de aceasta tara si de simplitatea ei, de faptul ca ei au suprafete impadurite (stiu, incepeti sa deveniti furiosi cand zic asta!), de localitatile pitoresti si normal, de peisaje!

   Am plecat dimineata devreme din Belgrad, undeva pe la 7:00, deoarece urma sa ne deplasam spre Muntenegru, o tara despre care am sa va povestesc in curand. Dupa amiaza, mai concret la 15:00, eram deja in Muntenegru.

   De ce atat de mult? Am facut opriri in zonele montane ale Serbiei , aici am stat in total vreo 2 ore.

   Daca aveti de gand sa va deplasati in Serbia, va trebui sa tineti cont de 10 lucruri esentiale. Nu vorbim neaparat de sfaturi, ci mai mult informatii generale:

     1. Moneda nationala este dinarul. 1 RON = 26,02 RSD.

     2. Mancarea lor favorita este plescavita, echivalentul unui hamburger.

     3. Belgradul se afla la confluenta Dunarii cu raul Sava. Principalele rauri care se afla in Serbia suna foarte melodios: Drava, Sava si Morava.

     4. Suprafata Serbiei este de 88 361 km 2, pe cand Kosovo doar 10 908 km 2 .

     5. Iugoslavia avea 8 tari componente: Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Slovenia, Kosovo, Albania si Macedonia. Serbia nu recunoaste nici astazi faptul ca statul Kosovo nu face parte din ea.

     6. Serbia este o tara fara iesire la mare.

     7. Serbia este o tara muntoasa, cu o vegetatie alpina in cateva zone.

     8. Cazanele Dunarii se vad extraordinar de frumos de pe malul sarbesc. Nu am fost, insa stiu de la prieteni, care au fost entuziasmati.

     9. Belgrad, alaturi de Budapesta, Viena si Bratislava sunt capitale traversate de Dunare.

   10. La Kalemegdan poti surpinde un apus superb, panorama e fantastica.

Cu ce ar trebui sa completam aceasta lista? Poti sa faci una similara?

                                                  Nova Varos, o localitate pitoreasca                                                 Imagine cu Lacul Zlatibor                   Alpii Dinarici si frumusetea lor. Nu ma puteam abtine sa nu fac un popas fotografic 😉                                                         Hotel Elegance 3*, Belgrad

 


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email