Destinatii

Dubrovnik, ,,Perla Adriaticii,,

Daca Dubrovnik ar avea un amfiteatru, probabil ca ar fi confundat cu Roma. Daca Dubrovnik ar avea canale pe unde sa circule vaporasele, e posibil sa fie confundat cu Venetia. In cazul in care Dubrovnik ar avea un pod in centrul orasului, cu siguranta ar rivaliza cu Praga. Cativa zgarie nori si Dubrovnik ar semana cu Varsovia. Asadar, aceasta perla a Adriaticii are cate ceva din fiecare stil: putin roman, deoarece orasul se numea Ragusa in urma cu ceva timp, putin venetian, deoarece a fost sub guvernarea Serenissimei din 1205 pana in 1358, putin mai mult medieval, datorita zidurilor de aparare si putin modern, datorita hotelurilor si restaurantelor aflate la tot pasul. Are si o istorie zbuciumata, ultimul asediu avand loc in anul 1991. Toate monumentele sunt in prezent restaurate, astfel incat turistii formeaza un adevarat furnicar, mai ales pe Stradun, artera pietonala principala a orasului, inconjurata de stradute medievale pe care ai vrea sa te ratacesti. La toate acestea se adauga asezarea deosebita, paralel cu Coasta Dalmata. Nu e de mirare ca Byron a numit Dubrovnik Perla Adriaticii! 

       1. Date generale despre oras si ce merita vazut in Dubrovnik

       Aceasta fortareata in aer liber este un adevarat magnet pentru turisti si este unul dintre cele mai cautate orase din zona Balcanilor. Situat exact in sudul Croatiei, Dubrovnik este punct de plecare spre Insula Curzola (deplasare cu vaporasul) si Insulele Dalmate (in Lokrum ajungeti in zece minute cu barcile Lokrum Service Boat care pleaca din portul Dubrovnik), dar si spre Muntele Srd, de unde veti avea parte de o panorama superba asupra Dubrovnikului.

Noi am inceput turul chiar de la Poarta Pile, unde se afla Zidurile orasului. Au o lungime de vreo 2 km si pe alocuri ajung la 25 de metri inaltime, au 16 turnuri, 3 forturi si 5 bastioane. Acestea au fost cladite in secolul X. Zidurile sunt si un punct de belvedere. Puteti sa admirati de aici majoritatea atractiilor din Dubrovnik. De aici se ajunge in centrul istoric. Prima oprire a fost la Biserica Franciscana, construita in anul 1317, care contine si o farmacie de secol XIV. Mai departe am luat-o la pas pe Stradun, unde ne-am oprit sa incercam gelato (un fel de inghetata, insa cu mult mai putina grasime). Nu am avut marunt si am primit un gelato gratis. Au intrebat de unde suntem, am spus ,,din Romania,, si au reactionat cu un ,,Aha, Romania! Multumesc!,, si ,,Luati gratis!,, Am multumit, desi am avut impresia ca ne considera cetatenii unei tari sarace. Am luat suveniruri, dupa ce am renuntat sa servim pizza (preturile porneau de la 16 euro la un restaurant!)

In timp ce continuam plimbarea pe strazile medievale din Dubrovnik, am remarcat inca o biserica foarte mare. Este vorba de Biserica Sf. Vlaho (St. Blaise), care este considerat ,,patronul orasului,,. Imediat dupa ce am ,,semnalizat,, dreapta, am fost surprinsi de grandoarea Palatului Rector, situat in Piata Logiei. Acest palat a fost proiectat in secolul XV de Onofrio della Cava, iar langa se afla si o fantana cu numele acestuia (Fantana Onofrio).

Cine vrea poate sa opteze si pentru o plimbare cu caiacul in Marea Adriatica. Multi comercianti aveau pliante cu oferte de excursii in care era strecurat si numele filmului ,,Game of Thrones,, .

Ultima oprire pentru noi a fost Portul. Bine, am fost si in Portul Vechi, dar nu am ratat nici Portul Vestic, de unde poti vedea Zidurile si o multime de barcute care asteapta sa fie ,,vasluite,, .

 

 

         Poarta Pile este un simbol al orasului. Majoritatea turistilor intra pe aici ca sa ajunga in centrul istoric
                                    Panorama asupra orasului
 

 

Pentru mine, selfie= fenomen rar :))

 

                                 Un loc foarte bun pentru popasuri in centrul vechi (Fantana Onofrio)

Pregatit sa explorez orasul!

 

Biserica Franciscana mai ascunde un muzeu

 

Stradun, aleea principala

 

 

                        Turnul cu Ceas 

Biserica Sf. Vlaho si Palatul Rector (in fata)

 

Portul vechi: de aici puteti face croaziere

                                       Zidurile orasului sunt uriase! 

 

 Insa tocmai in Portul Vestic puteti remarca grandoarea lor!

2. Cum ajungi in Dubrovnik

        Pentru a vedea farmecul Adriaticii si vrei sa vezi si alte destinatii pana sa ajungi aici ai urmatoarele optiuni de traseu:
– Belgrad- Canionul Tara- Budva- Boka Kotorska- Dubrovnik (varianta Classic Trip: Serbia- Muntenegru- Croatia): 1200 km.
– Sofia- Skopje- Tirana- Durres- Budva- Boka Kotorska- Dubrovnik (varianta Low Cost Cities Trip: Bulgaria- Macedonia- Albania- Muntenegru- Croatia): 1200 km.
– Belgrad- Sarajevo- Mostar- Medjugorje- Dubrovnik (varianta Economic Trip): 1200 km.
– Budapesta- Zagreb- Parcul National Plitvice- Zadar- Split- Makarska- Dubrovnik (Varianta Hrvatska Mega Trip): 1860 km.
Observatii:
Traseele sunt calculate cu plecare din Bucuresti.
Exista si varianta avion sau, pentru cine isi permite, croaziera in Croatia, care include toate destinatiile portuare (ex: Split, Zadar, Trogir, Makarska, Opatija si Dubrovnik).

3. Moneda 

In Dubrovnik se accepta si euro, insa va recomand sa aveti si kuna la voi.

4. Activitati

        Recomand sa optati pentru excursii in zona. Poti sa vezi Dubrovnik in 2 zile, daca nu esti fanul plajelor. Best idea is road trip! Daca ai masina, itinerariile de mai sus ar fi perfecte. Tot ce trebuie sa faci este:
1. rezervarea camerelor de hotel 2. fa plinul de carburant 3. sa ai bani la tine, inclusiv pentru taxe, suveniruri 4. ia prietenii cu tine si va ,,scoateti,, ieftin! De asemenea, poti sa urci cu telecabina pentru a vedea panorama orasului, poti sa testezi bucataria croata, care este delicioasa, poti sa stai la plaja si poti sa te plimbi pe stradutele medievale, insa insist sa faceti ,,turul zidurilor,, , in special seara, pentru a prinde un apus de soare.

Astfel, am vazut Dubrovnik pe fuga, deoarece urma sa intram in atmosfera turceasca de la Mostar. Voi ati fost in Dubrovnik? Daca da, astept povestile!


       


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email