Primul articol din acest an si, in acelasi timp, articolul cu numarul 100 pe blog! La multi ani!
Raze de soare, o mare cristalină şi doua orase medievale: cam asa se reliefeaza ziua de astazi! Avem de ,,luat la picior,, Split, al doilea oras ca marime din Croatia, unde, la tot pasul, vei intalni vestigii istorice, bazilici si vaporase. Dupa ce ,,sorbim,, din acest oras presarat cu stradute medievale inguste, ne vom indrepta atentia spre Zadar, ale caror cladiri vechi seamana izbitor cu Venetia. Asadar, vom face un tur al Coastei Dalmate, ridicat la patrat!
Dupa ce am ajuns la hotelul din Sinj la ora 23:50, urma sa exploram aceste doua nestemate ale Croatiei. Sa incepem cu Split!
1. Ce merita sa vezi in Split?
De obicei, Split (gr: asphalatos= tufis alb) este o destinatie preferata pentru un sejur. Chiar au aparut multe chartere cu plecare din Bucuresti spre Split, insa nu as fi dat bani pentru o saptamana de stat la plaja. Split este un oras vibrant, cu o atmosfera cuceritoare si e pacat sa nu optezi si pentru un tur al orasului. Nu suna bine sa hoinaresti pe stradutele inguste, sa stai la o terasa, sub un palmier gigant sau sa admiri arhitectura cladirilor din centrul istoric? Eu zic ca merita, deoarece orasul are multe atractii turistice deosebite, pe care ti le voi prezenta, pe scurt.
Palatul lui Diocletian
Deja am inceput sa asociez Split cu aceasta capodopera arhitecturala. Este amplasat aproape de mare si trebuie sa faci slalom prin labirintul strazilor medievale, pentru a descoperi farmecul lor. Asa, sa revenim la Palatul lui Diocletian! Acesta a ordonat constructia palatului in anul 300, insa, supriza! Cladirea a fost lansata tocmai in secolul VII! As adauga faptul ca uriasul ansamblu se afla in patrimoniul UNESCO.
Daca te plimbi prin zona, nu ai voie sa ratezi piata de fructe, unde vei gasi produse proaspete, la un pret accesibil. De exemplu, un kg de caise sau prune costa 2 euro/kg. Am platit 2 euro (nu kuna) si am luat cate o jumatate de kilogram din fiecare, iar restul zilei am mai servit decat o gustare in Zadar! (recunosc, in conditiile in care am avut inclus micul dejun). In opinia mea, chiar daca Split poate fi un oras destul de scump, aceasta piata ,,plina de arome,, este secretul perfect pentru a economisi bani! Pe deasupra, de aici am achizitionat majoritatea suvenirurilor, gandind astfel: ,,Am remarcat preturi mult mai mari, uneori chiar duble, in fata obiectivelor turistice, pentru suveniruri sau alte produse asemanatoare. Ar fi mai bine sa cumpar, de exemplu, un magnet cu Dubrovnik sau cu Parcul National Plitvice din alt oras, unde se vand mai ieftin.,, Şi am facut o alegere foarte buna!
Cladiri vechi de secole
Poarta de Aur
Dupa ce am intrat cu adevarat in atmosfera locala, am oprit la Poarta de Aur, unde se afla intrarea principala a Palatului lui Diocletian. Probabil ca o sa va amintiti, daca ati fost in Israel, ca exista o poarta cu acelasi nume chiar in Ierusalim, locul prin care a intrat Iisus Hristos. Astazi, acest loc din Split este preferat pentru poze sau popasuri. Chiar aici se afla Statuia lui Gregor din Nin, un fel de lider religios, sau, mai simplu, un dictator, iar modul in care ,,tine mana,, il tradeaza ca spun adevarul.
In spatele palatului se afla o poarta
Statuia lui Gregor Ninski
Mozaik Podrum
Aici a fost candva o: inchisoare! Da, asta explica acustica extraordinara a unui cor bisericesc din Split, care, dupa cateva versuri, a primit imediat aplauzele noastre! Acoperisul a fost decorat initial cu mozaic, iar zidurile cu marmura! Toata cladirea este, de fapt, in forma de cerc. Te poti uita direct la cerul liber de aici!
Mozaik Podrum, o cladire ,,cilindrica,, din Split
La Templul lui Jupiter as fi vrut sa mai ajung, insa, din pacate, acolo era o zona in constructie, chipurile, asa ca am mers spre port, unde am oprit la umbra palmierilor si am facut poze exact langa navele de croaziera.
Statie de taxi, in port! Nu as vrea sa aflu tarifele!
Per total, Split nu este in niciun caz un ,,pom laudat,, , ci, dimpotriva, este ,,o destinatie in voga,, , care merita ,,savurata incet,, , fara pasi grabiti. Multe persoane considera ca Split este ,,Capitala Dalmatiei,, , insa capitala traditionala se afla in Zadar, despre care vom vorbi chiar acum!
2. Ce merita sa vezi in Zadar?
Orasul este foarte usor de confundat cu Venetia in momentul in care ajungi in centrul istoric si vezi Baptisteriul (edificiul acela in care sunt botezati copiii catolici). Acesta este inconjurat de Biserica Sfantul Donatus, unul dintre cele mai cautate obiective turistice din Zadar. Totusi, un obiectiv turistic inedit este Catedrala Sf. Anastasia, unde se afla sediul Arhiepiscopiei din Zadar. Aceasta catedrala a fost reamenajata dupa asaltul venetienilor din 1202. Ce pot adauga este faptul ca biserica are trei porti de intrare, unul singur fiind principal. Celelalte doua portale sunt laterale, iar sus puteti vedea reliefurile Fecioarei Maria, a Sf. Anastasia si a Sf. Hrisogon. Chiar am intrat in biserica, insa fara sa facem fotografii, deoarece este interzis acest lucru.
In centrul istoric al orasului nu ma asteptam sa zaresc constructii atat de moderne. Tin minte ca am intrat intr-un mall, de unde ne-am luat o inghetata. Era foarte cald afara si simteam nevoia sa ne hidratam, mai ales ca urma sa exploram inca un oras!
Am lasat pe urma portul! Spre deosebire de Split, aici se vedeau foarte bine casele, situate pe malul celalalt!
Daca as realiza un ,,Versus,, , ar fi greu sa aleg intre cele doua orase. Am vazut doua nestemate ale Croatiei! Urmeaza sa scriu, in curand, despre bijuteria cea mai pretioasa din aceasta tara incredibila! Pana atunci, am o surpriza pentru voi, care va veni la finalul lunii! Stay tuned 😉
Centrul istoric din Zadar
Inca un oras cu influente venetiene!
Sunt foarte nehotarat ce sa aleg: Split sau Zadar? Unde merita sa revin pentru urmatoarea vacanta din Croatia? Voi ce oras preferati?