Se spune ca esentele tari sunt tinute in sticlute mici. Este prima data cand nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. De ce? Va explic imediat! Astazi voi scrie despre un loc special. Va dau un singur indiciu: nu este un oras, insa intinderea sa este enorma!
De foarte mult timp imi doream sa vad un parc national, presarat cu multa verdeata, cascade si lacuri oglindite in lumina soarelui. Dupa toata documentarea, am descoperit un filmulet cu Parcul National Plitvice. Am simtit un fior cand am vazut acel spectacol al naturii. Am zis in sinea mea: ,,Trebuie sa il vad live!,, In urma cu cateva luni, mai exact in vara anului 2017, visul meu devenea realitate. Am vizitat Parcul National Plitvice si am fost impresionat de fiecare coltisor al sau!
1. Date generale
Inainte de a va comunica emotiile, impresiile, sentimentele si experientele care au legatura cu acest loc care te lasa fara cuvinte, as vrea sa trec in revista cateva date generale.
Dupa cum va spuneam mai sus, acest parc este imens! Are o suprafata de 294,82 km patrati, fiind proclamat Parc National in 1949. In acelasi timp, este cel mai vechi Parc National din Croatia. In 1979 a fost inclus in Patrimoniul UNESCO. De asemenea, citind pliantul pe care l-am primit la intrare, am descoperit cateva aspecte foarte interesante despre formarea cascadelor, scrise in limba engleza, dar si in croata, germana si italiana. Astfel, m-am gandit sa adaug cateva informatii:
Parcul reprezinta un fenomen al hidrografiei carstice. Lacurile sunt cunoscute pentru cascadele lor si pentru procesul continuu de formare a tufelor in conditii ecologice si hidrologice specifice. Tufa sau travertinul este o roca formata prin sedimentarea carbonatului de calciu din apa. Ea formeaza bariere, praguri si diferite forme spectaculoase ale raurilor carstice, in special. Procesul de formare a travertinelor este proeminent in lacuri si cascade. Odata cu evolutia travertinelor, au aparut o multime de cascade incredibile. La un moment dat, apa isi schimba cursul, lasand barierele uscate, dar stimuleaza cresterea tufelor in alte locuri. Practic, cascadele se afla intr-o continua evolutie! Pana acum, s-au format 16 la numar. Acest fenomen da senzatia turistilor ca Lacurile Plitvice nu raman niciodata la fel!
Zona mai larga a parcului ascunde habitate bogate de paduri si lunci, care ,,adapostesc,, numeroase specii de plante si animale. Comunitatile forestiere sunt formate predominant din fag sau brad. O padure spectaculoasa este ,,Čorkova uvala,, , care contine o combinatie de fag si brad, fiind una dintre cele mai frumoase paduri ale Europei.
Vegetatia si fauna sunt foarte bogate. Aici au fost inregistrate 1267 specii de plante, 55 fiind numai specii de orhidee. Si animalele sunt bine raspandite, dintre care merita amintite cele 321 specii de fluturi, 21 specii de lilieci si prezenta ursului brun (pe care il veti gasi doar in logo).
Trebuie specificat faptul ca zona a fost cercetata de catre Ivo Pevalek (,,Aici exista apa, lacuri, cascade si padure in alta parte, insa Lacurile Plitvice sunt unice!,,). Must seen! Sunt de acord in totalitate! Lacurile Plitvice sunt unice si merita vazute, chiar daca taxa de intrare este destul de mare. Informatii suplimentare aici!
Nu uitam de posibilitatea practicarii multiplelor activitati, precum: plimbari pe jos, trekking, plimbari cu barca electrica si cu trenul de echitatie, efectuarea de fotografii (nu uitati sa aveti baterie suficienta!), ciclism, ski si chiar canotaj! Informatii despre trasee veti gasi aici!
2. Impresii
Parcul National Plitvice este mai mult decat natura! Este un loc mirific, greu sa il descriu in cuvinte! Sincer, cateva ore sunt insuficiente pentru a descoperi toate elementele care alcatuiesc ,,Spectacolul Naturii,,. O adevarata simfonie, in care versurile sunt rostite de ropotul apelor, lacurilor si cascadelor! Este adevarat, Plitvice mai este cunoscut si datorita filmelor de actiune cu Winnetou!
Este recomandat sa va alegeti un traseu in functie de timpul pe care il aveti la dispozitie, dar va spun inca de acum ca merita sa optati pentru cel mai lung itinerariu, daca va permite conditia fizica! Noi nu am avut timp si am ales Traseul A, insa am fost incantati de peisaje, chiar daca am mers intr-un ritm usor alert. Daca v-ati propus sa mergeti ca mine, in iulie, va atentionez ca nu doar numarul de turisti va fi destul de mare, ci si pretul. Am platit undeva la 26 de euro pe bilet, insa, din cate am auzit, pana atunci intrarea era vreo 20 de euro. Am nimerit exact cu 4 zile dupa ce taxa de intrare a crescut! Se pare ca si croatii castiga sume imense datorita naturii, dar au si investit banii! Totul era curat, ordonat, pus la punct, in ciuda numarului mare de turisti (peste un milion anual)! Ca sa nu mai spun ca au investit foarte mult in unitatile de primire turistica si infrastructura rutiera (autostrazi, tuneluri)!
Daca va aflati pe cont propriu, veti gasi la intrare o harta mare cu Parcul National Lacurile Plitvice. Se pare ca traseul spectaculos a inceput cu cateva ,,curbe in loc,,. In timp ce ne plimbam pe potecile din lemn masiv, natura ni se dezvaluia prin vegetatia verde, luxurianta si aveam parte de prima panorama asupra apelor involburate. Eram uimiti! O minunatie! Uneori, elanul nostru disparea in momentul in care sosea forfota zecilor de turisti de pe ,,contrasens,,. Nu era loc sa mergem toti deodata, asa ca trebuia sa acordam ,,prioritate,,.
A sosit momentul sa facem un popas. Dar, iata, ce frumusete! Zarim brusc inca o splendoare a parcului: Marea Cascada (are 72 m inaltime)! Nu stiu daca am avut un deja vu din filmuletele vazute pe Internet, eram prea emotionat sa fac fotografii si sa ma simt FREE! De pe stanci se vedeau perfect cascadele! Un fel de zoom natural!
Dupa binemeritata sedere si dupa impresiile pe care le schimbam cu turistii despre uluitoarele cascade, ne indreptam pe langa inca o imensitate: un iezer urias, numit Koziak. Acesta reprezinta o particica din suprafata parcului. Ceea ce as fi vrut sa mai vad ar fi fost panorama accea superba asupra salbelor de cascade, pe care o gasiti pe orice wallpaper! Un motiv sa revenim aici!
La intoarcere, traseul continua prin padure. Am gasit o specie de insecte zburatoare, pe care le gaseam ,,cocotate,, pe hainele noastre. Probabil erau si ele obosite si aveau nevoie de pauza! In fata se afla un restaurant, unde mai puteti face un popas in cazul in care doriti sa serviti ceva.
La final, am coborat pe ,,sub grota,, (cel putin, asa dadea impresia) si am vazut lacurile de sus. Era soare si nu prea am avut ,,Best View,,. Tot aici se afla o banca din piatra, unde turistii faceau pauze sau: POZE!
In privinta regulilor, e foarte simplu: nu aveti voie sa inotati, sa hraniti pesti, insa puteti face fotografii, va puteti racori, luand o palma de apa, daca este cald. Este interzis sa va abateti de la traseul initial sau sa intrati fara sa platiti (e logic, insa e bine de stiut).
Per total, pentru acest traseu faceti vreo 3, 4 ore. Exista 8 posibilitati, asadar, aveti de unde alege! Acum, ca sa fiu sincer, acesta este si motivul pentru care am ales Croatia. Bineinteles, nu singurul! Oricum , am ales acest loc pentru salba de cascade,lacurile involburate, apele colorate in verde, azuriu sau albastru, peisajul mirific, dar si stancos, pe alocuri. Aici poti evada in natura cu adevarat! Aici poti descoperi Croatia verde, adevarata! Este clar ca iti vei dori sa revezi acest loc daca ai fost o data. Personal, am simtit ca nu au fost suficiente orele dedicate vizitarii acestui parc si as fi vrut sa stau mai mult, sa explorez!
Va astept reactiile. Voi doriti sa vedeti/revedeti Parcul National Plitvice? Este in planul vostru? Sper ca acest articol sa va starneasca apetitul pentru a vedea unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa si, fara sa exagerez, un loc de top la nivel mondial datorita unicitatii sale!