Daca am comparat majoritatea oraselor croate cu Venetia, astazi voi face o exceptie. Urmatorul oras despre care vom vorbi seamana foarte mult cu Roma, daca ar fi sa ne luam dupa edificiile pe care le ,,afiseaza,, si este considerat un adevarat muzeu in aer liber. Situat pe Coasta Istria, cu iesire la Golful Kvarner, Pola atrage foarte multi turisti, datorita istoriei sale, care, vrem sau nu, are si influente venetiene. Pana cand si legatura dintre porturile celor doua orase dovedeste acest lucru, insa Pola te duce clar cu gandul la Roma!
Cum spuneam, Pola (it.) reprezinta un puzzle de atractii si vestigii istorice! Primul obiectiv turistic este cel mai impunator si este numit de localnici Arena, sau Amfiteatrul Roman, daca ne luam dupa normele internationale.
1. Cateva date istorice si geografice
Prima data, orasul a fost ocupat de romani (nu români!) in secolul I î.Hr. si se numea Pietas Iulia. Ulterior, acesta a fost asediat de ostrogoti, franci si venetieni. Dupa dominatia venetiena a urmat un alt asalt, din partea Imperiului Francez, care a durat 4 ani. Era perioada in care Pola apartinea Imperiului Austriac. Abia in anul 1918 Pola facea parte din Italia, urmand ca in 1947 teritoriul sa fie ocupat de Iugoslavia. Pana la urma, dupa Razboiul de Independenta al Croatiei, care a inceput in 1991, Pola devine oras al Croatiei.
In momentul de fata, Pola este un important punct de interes turistic, avand o populatie de aproximativ 60000 locuitori. Orasul este inconjurat de statiuni litorale, precum Porec (60 km), Rovinj (40 km) si Opatija (100 km). In aceasta zona, vinul e si el la mare cautare!
Info plus: Pe langa orasele aglomerate, Croatia se lauda si cu o localitate ce numara 17 locuitori! Hum este cel mai mic oras din Croatia (situat la 80 km de Pola) si nu doar! Este cel mai mic oras din lume, din punctul acesta de vedere!
Info plus: Orasul are in componenta 70% croati, 6% sarbi, 4,5% italieni si 3,5 bosniaci, iar 64,5% sunt catolici si 5,5% ortodocsi.
2. Ce sa vezi/ unde sa mergi/ unde sa nu mergi in Pola
Prima noastra ,,statie,, a fost Amfiteatrul Roman, construit in secolul I î. Hr. Acesta se afla printre primele sase arene romane din lume, iar in Evul Mediu servea pentru desfasurarea turneelor coordonate de Cavalerii de Malta. Astazi, Arena este ,,sediul numeroaselor spectacole,,. O multime de concerte au avut loc chiar aici! Trebuie sa recunosc, am fost impresionat de grandoarea sa!
,,O expozitie de masini,, in spatele amfiteatrului!
Tot in centrul istoric, merita sa faceti o oprire la Arcul lui Sergiu. SFAT! Nu va avantati la orice patiserie din zona, noi ,,am dat buzna,, in prima de pe stanga, am comandat doua felii de pizza (aceasta era servita la felie) si au spus ca nu au decat ,,Margherita,,. Am asteptat cateva minute bune sa fie gata celalalt tip de pizza si ni se spune ca era de 10 minute in vitrina lor! Minciuna pe fata! Apoi, au cerut pret dublu si am luat una singura, nu pentru ca era scumpa, ci pentru ca nu meritau nici macar un euro in plus! Asadar, va recomand sa aveti grija unde mancati in acest oras, deoarece puteti da fara sa vreti de persoane care nu au treaba cu comertul, ci, din pacate, doar cu smecheriile!
Arcul lui Sergiu
Ultima atractie a fost Templul lui Augustus. Aici am hotarat sa facem un scurt popas. Am fi vrut sa mai vedem si Fortareata orasului, dar nu am am avut destul timp. Am vazut Catedrala si am ,,cercetat,, cateva minute Portul, loc in care bulevardul era presarat cu palmieri pitici.
Templul lui Augustus (o sa ai un deja vu daca ai vizitat Forumul Roman din Roma)
Voi ati fost in Pola? Daca da, sunteti de acord ca ne duce cu gandul la Roma?