1. Buna ziua! Ma bucur ca acem ocazia sa transmitem cititorilor informatie la puterea a doua! Ne puteti spune de ce ati ales Mallorca?
Ca sa fiu cat mai sincera, mi-am dorit sa o vad, este insula unde inveti sa vezi cu sufletul. Locul pare unul fermecat, in care incape deopotriva modernul, dar si traditionalul. Mallorca are tot ce vrei: de la plaje superbe, ape de un albastru ireal, munti acoperiti de paduri inverzite, plantatii de maslini, migdali, portocali – la zone aride cu pamant rosu care iti dau impresia ca te afli in Africa. Apoi, satele de pescari ascunse de lume, drumuri excelente si, bineinteles, multa mancare buna si sanatoasa (amintesc aici si fructele de mare!).
Nici cei indragostiti de cultura nu au cum sa se plictiseasca. Numeroase obiective turistice se afla in capitala insulei, Palma De Mallorca, dintre care amintesc: minunata Catedrala gotica La Seu, unde inca se mai vad urmele dominatiei arabe din urma cu peste zece veacuri; situl arheologic Baile Arabe; Muzeul de Arheologie, Pictura si Numismatica; Palau D`Almudaina si Castelul Bellver, care ofera o panorma splendida asupra intregului oras. Acestea sunt numai cateva repere care ne fac sa credem ca Mallorca are tot ce si-ar dori chiar si pentru turistul cu pretentii.
Catedrala gotica La Seu, un simbol pentru Palma de Mallorca
Portul din Palma de Mallorca e imens!
Peisajele mirifice ale insulei
2. Care este locul acela special despre care vom vorbi astazi? Ati spus ca ramane surpriza, stim doar faptul ca se afla in Mallorca! Totusi, cred ca este momentul sa elucidam misterul!
Exista foarte multe locuri frumoase in Mallorca, dar nu cred ca vom reusi sa vorbim in acest articol despre toate cate am vazut. Deocamdata, ar fi necesar sa amintesc faptul ca am explorat doar partea de NV a insulei, si anume Soller. De la Ferrocarril de Soller, cu trenuletul de epoca Soller am strabatut o portiune de drum foarte interesanta pana la port, prin plantatiile de lamai si portocali si am ajuns intr-un peisaj de vis incununat de o vegetatie luxurianta. Portul se afla in partea de nord a insulei si este ocupat cu toate tipurile de barci, de la pescuit la iahturi de lux si croaziere de agrement cu care se fac excursii de-a lungul coastei, care ofera privelisti minunate, existand golfuri ascunse excelente pentru snorkelling, scufundari sau plaje private.De asemenea, mai pot aminti pe scurt de nealteratul si fermecatorul Porto Cristo– pe care l-am descoperit in partea de Est a insulei. Salbaticia zonei te lasa fara suflare. Dar, locul care a ramas pentru totdeauna in inima mea a fost Valldemossa, pe care am descoperit-o tot in partea nordica a insulei.
Soller: despre plajele insorite, un trenulet care da un aer pitoresc zonei si palmierii uriasi, cu ,,parfum exotic,,
Porto Cristo, ,,o destinatie salbatica,,
3. Ce ne puteti povesti despre Valldemossa?
Locul acesta i-a fermecat pe multi. „Peisajul este plin de magie si poezie”, spunea Arhiducele Luis Salvator de Austria ,incantat de miracolul numit Valldemossa. Cu o populatie de aproximativ 2.000 de locuitori, satul Valldemossa este situat la doar 17 kilometri distanta de Palma de Mallorca, în mijlocul vaii Sierra de Tramuntana, la 400 de metri deasupra nivelului marii. O parte din sat urca pe versantul montan, creand strazi abrupte si minunate cadre naturale. Întregul complex este înconjurat de paduri luxuriante, cu maslini si migdale, care sunt irigate de izvoarele abundente din zonă.
Valldemossa, o atractie culturala (imediat veti afla si motivul!)
4. Care este motivul principal pentru care turistii trebuie sa viziteze Valldemossa?
Valldemossa nu seamana cu nimic din ceea ce gasim in restul insulei, creeaza doar senzatii. Valldemossa cea cu plantatii de maslini si cu multe flori, inseamna locul ocrotit si senzatia de ocrotire o simti in permanenta, atata timp cat esti in satul de poveste. Satul este cunoscut pentru Manastirea Cartuja de Valldemossa, aceasta este o veche manastire carthusiana, fondată initial ca resedinta regală, pană cand a fost transformata într-o manastire în 1399. Manastirea cuprinde o gradina minunata care te indeamna la promenada pe aleile frumoase, pline de flori, o farmacie, o biblioteca,un muzeu si cateva camere regale. Scriitori, artisti si compozitori au găsit ideile pentru creatiile lor de-a lungul timpului în Valldemossa. George Sand a fost captivata de peisajele incredibile ale Valldemossa. Frederic Chopin a descris Valldemossa drept cel mai frumos loc din lume, de asemenea, a petrecut mult timp în sat, si înca am putut vedea pianul sau în picioare într-una din biserici. Jorge Luis Borges a fost un alt scriitor fermecat de acest sat mic, dar remarcabil. La Cartuja reală, Chopin s-ar fi indragostit de scriitoarea de origine franceza Aurore Dupin, cunoscuta sub numele de George Sand. Asa se face ca idilicul sat a motivat-o pe George Sand sa scrie romanul ei „O iarna in Mallorca”, dar si pe Chopin sa compuna un preludiu trist, supranumit „Picaturi de ploaie,,. Iar cei care au citit, stiu deja replica referitoare la partitura: ”Nu imit niciodata, gasesc echivalentul ”.
De aici, incepe o lectie de istorie!
Manastirea Cartuja (interior)
Gradinile manastirii
Stradutele din Valldemossa
Panorama de pe terasa manastirii
Chopin si legaturile sale cu Spania! Casa lui o gasiti la 60 km de Varsovia!
Mobilierul este vechi, insa ascunde multe povesti !
Casele au ferestre verzui !
Speram ca v-am hranit curiozitatea! Cum spuneam, Spania m-a luat prin surprindere deja, fara sa o vad, inca! Nici nu vreau sa ma gandesc cate locuri trebuie explorate! Pe deasupra, va trebui sa imi indrept atentia si catre Mallorca! Va multumesc mult pentru timpul acordat si pretioasele informatii oferite! Da, semnez petitia! Vreau sa vad Spania! Astazi am descoperit inca o destinatie pe care trebuie sa o adaug pe lista mea lunga!