Destinatii

Manastirea Rila, emblema Bulgariei?

Situata la contactul cu muntii care poarta acelasi nume, Manastirea Rila este cel mai important monument cultural, istoric si arhitectural din Bulgaria. Adaugarea sa in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1983 a propulsat foarte mult turismul cultural in aceasta tara, care, de obicei, atragea turistii datorita plajelor sale, peisajelor spectaculoase de coasta, raportului excelent calitate/pret si activitatilor numeroase din zona. Vecinii nostri au schimbat putin strategia promovarii nationale, iar Manastirea Rila a devenit o adevarata emblema a Bulgariei!


   
1. Istorie

      Manastirea Rila are o istorie foarte tumultoasa. Ea a fost construita de Sfantul Ivan din Rila, in secolul al X-lea. La sfarsitul secolului al XIV-lea a inceput invazia otomana. Din fericire, manastirea a fost reconstruita, fiind sprijinita financiar de Biserica Ortodoxa Rusa de la Muntele Athos. Intre anii 1834 si 1862, a urmat un nou proces de reconstruire a manastirii, iar persoanele implicate au facut parte din clasa instarita a bulgarilor si arhitectul Alexi Rilet. In 1983, manastirea a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO.

2. Arhitectura

      Din punct de vedere arhitectural, acest complex monastic este impartit in 3 zone: Biserica principala, cu frescele sale deosebite, Zona rezidentiala (cuprinde 300 chilii, 4 paraclise, cateva camere anexe si o biblioteca cu 250 de manuscrise si 9000 de volume vechi tiparite), adapostita de ziduri inalte si Muzeul, cunoscut pentru Crucea lui Rafail (contine detalii cu o multime de scene religioase si sute de miniaturi).

Acum ca am realizat abordarea stiintifica a acestui loc, este momentul sa trec la abordarea empirica.

3. Impresii

      Desi eram nerabdator sa fac cunostinta cu Grecia, nu puteam rata ocazia sa oprim in cateva locuri din Bulgaria. Cam acestea sunt avantajele deplasarii cu un mijloc de transport terestru! Poti face popasuri unde vrei! Astfel, am extras din loz doua destinatii: Manastirea Rila si Sofia. Prima- la tur, a doua- la retur.

      Cu cat ne apropiam de Manastirea Rila, cu atat simteam mai mult energia aceea tipica zonelor de munte. Eram foarte curios sa descopar ,,emblema Bulgariei,,!

 

 

      Pot spune ca isi merita din plin acest titlu, deoarece arhitectura este fabuloasa, iar amplasarea este perfecta! Un loc feeric, care atrage din ce in ce mai multi turisti! Am intrat in manastire, nu aveam voie sa facem fotografii, dar detaliile interioare erau foarte frumoase, iar afara simteam aerul de munte si mirosul parfumat al brazilor. Am analizat iarasi exteriorul, coloanele si turnurile. Cam aceasta este Manastirea Rila, cea mai mare si cunoscuta manastire din Bulgaria! E fabuloasa! Si nu am uitat! Cum era sa nu iau si cateva suveniruri?   

4. Cateva motive sa vizitezi acest loc   

Pe scurt, trebuie sa iti spun ca merita sa faci o vizita aici, deoarece:
– se afla la doar 120 km de Sofia: informatie de luat in calcul daca ai in plan un City Break in capitala Bulgariei.
– distanta fata de Bucuresti este de 500 km: mai aproape decat Oradea, spre exemplu. Nu am spus ca Oradea nu merita vazuta, dimpotriva! Revenind la Rila, in zona se afla, de asemenea, o multime de statiuni montane, cunoscute la nivel international.
– este, probabil, cea mai frumoasa manastire din Bulgaria
– poti face o calatorie care sa mixeze excelent destinatiile din Bulgaria cu cele din Grecia, in cazul in care alegi sa te deplasezi cu automobilul.

 

 

 

Asadar, daca esti pasionat sa descoperi locuri inedite si preferi vacanta activa, fa o mica abatere de la traseu si exploreaza acest loc! Daca ai fost aici,ce parere ai? Este Manastirea Rila ,,emblema Bulgariei,, , cu adevarat?

 

 


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email