Ati avut vreodata de ales intre doua sau mai multe orase? Ati avut dorinta sa descoperiti locuri mai putin turistice? Va tenteaza sa vizitati resedintele de judet ale Romaniei? Eu sunt foarte interesat sa descopar si sa promovez astfel de zone, insa ce ne facem cand suntem nevoiti sa combinam TREI destinatii? E simplu, trebuie sa apelam la un nou sondaj sau sa recurgem la clasicul duel al destinatiilor. ,,Versus,, revine astazi cu o tema creativa: trei orase, o singura decizie!
Aceste destinatii pot reprezenta ,,Triunghiul de Aur al Depresiunii Getice,, : Pitesti- Ramnicu Valcea- Slatina. Distantele intre orase sunt destul de mici, iar Podisul Getic le inconjoara pe toate. Pitesti si Slatina se afla in zona de contact a Campiei Romane cu Podisul Getic, iar Ramnicu Valcea se afla putin mai sus de acesta, in zona Subcarpatilor Getici.
Desi zonele montane sunt mai bogate in peisaje si atractii turistice, orasele pe care le voi prezenta astazi au un element comun: sunt mult mai ,,libere,, si iti va fi mai lejer sa le iei la pas!
Au de oferit ceva? Da! 1. Experiente inedite si 2. Sunt mai putin turistice, insa toate au obiective si locuri perfecte pentru plimbari.
Pitesti, Orasul Lalelelor, atrage turisti in perioada primaverii, cand are loc ,,Festivalul Simfoniei Lalelelor,,. Fost targ (,,satul Pitului,,) si important nod rutier si centru industrial in perioada actuala, orasul se afla la o altitudine de 250 m, urcand la 356 m in cartierul Trivale. De asemenea, acest oras este impartit in 13 cartiere si este bogat in obiective turistice, predominand bisericile si manastirile, muzeele si parcurile.
Aici am studiat 3 ani Economia Comertului, Turismului si Serviciilor, insa nu am vrut sa ma multumesc cu atat, asa ca am lansat articole de promovare pentru resedinta judetului Arges. Am scris pana acum de vreo doua ori despre Pitesti. Primul material se rezuma la locurile vazute de mine in Pitesti, pe cand in al doilea faceam referire la ,,Festivalul Simfoniei Lalelelor,,.
Cele mai cunoscute obiective turistice sunt: Primaria si Piata Primariei, Catedrala Domneasca Sf. Gheorghe (monument istoric), fantanile arteziene, Strada Victoriei (artera pietonala a orasului din 2008), Muzeul Judetean Arges, Prefectura si Consiliul Judetean, centrul orasului si parcurile sale, Padurea si Manastirea Trivale, Planetarium, Cinematograful ,,Modern,, , Teatrul Davila, Statuia lui Mircea cel Batran si numeroasele cladiri de patrimoniu.
Biserica Sf. Gheorghe
Una din fantanile arteziene ale Pitestiului, situata langa biserica
Statuia lui Mircea cel Batran
Parcul si centrul orasului
Printre ramuri, zarim blocuri!
A doua fantana arteziana
Fotografia este din 2015. Tocmai ce imi facusem pasaportul!
Pentru Turcia, bineinteles! Oricum, Pitesti seamana putin cu Istanbul la strazile in rampa :))
Manastirea Curtea de Arges, aproape de Pitesti!
Barajul Vidraru
Daca iesiti din oras, profitati si strabateti Transfagarasanul, vizitati Barajul Vidraru si Cetatea Poenari, Manastirea Curtea de Arges, Manastirea Namaiesti si Casa George Toparceanu.
Vestea buna e ca in Pitesti nu platiti intrarile la obiectivele turistice, costurile pentru o masa in oras sunt scazute, iar orasul este plin de cafenele, terase sau restaurante in centru.
Ramnicu Valcea, un important punct de plecare spre zonele montane si statiunile balneare, se afla la doar 60 km de Pitesti si la numai 100 km de Sibiu. Daca ar fi sa vorbim doar despre oras, pot spune ca il cunosc de cand aveam 8 ani. In acea perioada mergeam foarte des la munte, in tara, iar Ramnicu Valcea era popasul perfect. Si acum, cand am ocazia, mai fac cate o oprire aici. Este un oras curat, modern si am impresia ca este destinat pasionatilor de shopping!
Cele mai interesante obiective turistice sunt: Casa lui Anton Pann, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, Parcul Mircea cel Batran, Parcul Zavoi, Biserica Sf. Ioan Botezatorul si Arhiepiscopia Ramnicului.
Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania!
Manastirea Cozia, la un pas de Ramnicu Valcea!
Cum spuneam, daca iesiti putin din oras si va abateti de la traseul clasic, veti gasi o multime de atractii turistice, precum Manastirea Cozia, Manastirea Ostrov, statiunile Calimanesti, Caciulata, Baile Olanesti sau Baile Govora. Daca sunteti iubitori de aventura, nu ratati Transalpina, dar faceti o oprire si in Horezu, cunoscut pentru centrele de ceramica!
Slatina nu este atat de bogat in atractii turistice, dar este perfect daca optati pentru o plimbare in Parcul Esplanada. La intrare veti gasi o fantana arteziana si mai multe scari, ceea ce inseamna ca trebuie sa va alimentati cu ceva energie. Si pentru ca tot vorbim de calorii, incercati neaparat prajiturile! In fiecare din aceste orase am poposit la cate o cofetarie! Se pare ca a fost o alegere excelenta!
Fantana arteziana, Slatina
Parcul Esplanada din Slatina
De asemenea, daca sunteti din Bucuresti, incercati traseul acesta: Bucuresti- Pitesti- Ramnicu Valcea- Slatina- Bucuresti. Puteti face excursia in doua zile, cu opriri in cele 3 orase, despre care am vorbit mai sus. In cazul in care doriti sa explorati mai bine imprejurimile, va recomand sa va creionati itinerariul pentru cel putin 4 zile!
Voi ce parere aveti? Care dintre cele trei este cel mai frumos oras? Pe care ati vrea sa il vizitati in detaliu?