Destinatii

City Break in Romania (1): Targoviste, ,,Cetatea Voievozilor,, (ghid de vizitare)

Fosta capitala a Tarii Romanesti a conservat excelent istoria, simbolurile si traditiile sale. ,,Cetatea celor 33 de voievozi,, (in total au fost, de fapt, 40 la numar) este precum un labirint in aer liber. Din pacate, multi turisti straini asociaza numele lui Vlad Tepes doar cu Castelul Bran sau Sighisoara, insa nu cunosc legaturile dintre acesta si Targoviste, primul oras despre care vom vorbi in cadrul proiectului ,,City Break in Romania,,. Am vazut acest oras de vreo 15 ori, insa am avut ocazia sa il vizitez doar de 3 ori. Prima data, in octombrie 2017, apoi anul acesta, in martie si iunie. Ultima data am luat orasul la pas, in 2 zile. O sa va explic, pe larg, ce trebuie sa vizitati, odata ajunsi aici, ce secrete ascunde acest loc emblematic si alte informatii suplimentare.

Turnul Chindiei, simbolul orasului

Zidurile cetatii, acest Kalemegdan al Romaniei!

1. Ce obiective turistice merita sa vezi in Targoviste?

#Ansamblul Monumental Curtea Domneasca 

Tarif de intrare: 12 lei pentru adulti, se aplica reduceri de 50% pentru elevi, studenti, pensionari si grupuri organizate de cel putin 10 persoane.

Luni: inchis

Marti- Duminica: 9:00- 18:30 (iarna pana la ora 17:00).

Ansamblul monumental Curtea Domneasca, atractia principala a orasului, este precum un puzzle cu multe elemente, deoarece cuprinde obiective turistice de importanta deosebita, precum: Turnul Chindiei, Biserica Mare Domneasca, Zidurile cetatii, Palatul Domnesc, Biserica Sf. Vineri sau Muzeul Tipografic.

Cum sunt considerate simboluri Turnul Eiffel pentru Paris, Big Ben pentru Londra, Turnurile Gemene Petronas pentru Kuala Lumpur sau Statuia Libertatii pentru New York, asa putem spune si despre Turnul Chindiei ca reprezinta emblema orasului Targoviste, pe care il vei gasi peste tot, in miniatura: in parcuri, la intrarile in restaurante, chiar si in sensul giratoriu sau la magazinele de suveniruri, insa originalul se afla aici, exact la Curtea Domneasca!

Turnul Chindiei este o constructie cilindrica din caramida, iar la baza este sustinuta de un trunchi de piramida placat cu piatra. Inaltimea turnului este de 27 metri, diametrul exterior masoara aproximativ 9 metri, iar accesul din exterior se face printr-o usa, situata in partea de sud a bazei piramidale. Interiorul este impartit in trei nivele despartite prin plansee de lemn si este foarte intortocheat. A trebuit sa urcam o multime de scari spiralate, ce duc spre terasa turnului, unde am avut parte de o panorama la 360 de grade asupra orasului!

Acest turn a fost construit in jurul anului 1440, cel mai probabil, de Vlad Tepes. La primul etaj se afla o usa descoperita la restaurarile din anii 1964-1965, ce reprezenta accesul initial in turn din palat, cu ajutorul unui pod de lemn. Etajele II si III sunt prevazute cu ferestre, usi, balcoane si profile de tip neogotic, adaugate in secolul al XIX-lea. Pentru partea superioara a cilindrului, acoperirea consta intr-o cupola, strapunsa in ax chiar de scara care face accesul la terasa. De asemenea, inauntru sunt expuse mai multe imagini, harti si informatii despre istoria acestui loc incarcat de istorie! Inca un aspect interesant este faptul ca forma terenului a impus construirea turnului peste o parte a pronaosului primei biserici a Curtii Domnesti, Biserica Paraclis, ctitorie a lui Mircea cel Batran.

Secret info: Denumirea turnului vine de la termenul chindie, care inseamna asfintit. La apusul soarelui, soldatii care aparau turnul anuntau inchiderea celor cinci porti ale orasului.

 Turnul Chindiei (exterior)

Turnul Chindiei (interior)

Privelisti superbe asupra orasului, vazute din Turnul Chindiei

                               Am fost la Targoviste in toate anotimpurile! La turn, doar de vreo doua ori!

Zidurile cetatii sau Fortificatiile Curtii Domnesti pot fi asemanate sau chiar confundate cu cele de la Cetatea Kalemegdan din Belgrad. Acestea despart Parcul Chindiei de Ansamblul Curtea Domneasca, iar la subsol se afla beciurile, alcatuite din 4 deschideri, separate de siruri de stalpi din caramida, pe plan patrat.

Secret info: Zidurile reprezentau sistemul defensiv al Curtii Domnesti, acestea fiind prevazute cu turnuri de aparare si dublate de un sant de aparare, de forma unei potcoave, cu o deschidere la gura de aproape 20 m si o adancime de mai bine de 4 m, pe laturile de Vest, Nord si Sud.

Zidurile, impresionante ansambluri de aparare!

                                                            Si o istorie uriasa in spatele lor!

Biserica Mare Domneasca, ctitorita de Petru Cercel intre anii 1583 si 1585, a fost realizata dupa modelul Mitropoliei din Targoviste si contine elemente arhitecturale deosebite. Cafasul (balconul) a fost adaugat deasupra intrarii in naos, pentru a servi familiei domnesti. Interiorul bisericii a fost zugravit integral de Constantinos, pictorul lui Constantin Brancoveanu. Varietatea temelor iconografice, simtul estetic, bogatia fiecarui detaliu, expresivitatea figurilor si marele numar de scene de mici dimensiuni, legate intre ele, prin cromatica si proportii, creeaza o puternica expresie de unitate, precum majoritatea picturilor epocii brancovenesti.

Secret info: Interiorul pastreaza cateva obiecte de cult foarte importante, precum o strana din perioada domniei lui Matei Basarab, un tetrapod si un sfesnic de factura brancoveneasca.

Biserica Mare Domneasca (exterior)

Biserica Mare Domneasca numara cateva obiecte de cult deosebite

                                                            Si fresce excelent conservate!                         

Palatul Domnesc de secol XV reprezinta in continuare o enigma, deoarece nici pana in momentul de fata nu a fost depistata intrarea si nu este cunoscuta functionalitatea parterului.

Secret info: Acest palat a fost realizat dupa modelul Palatului de la Nurnberg, in stil occidental.

Beciurile (exterior)

Beciurile (interior)
Biserica Sf. Vineri se afla undeva in spatele Curtii Domnesti, fiind singurul monument cunoscut pana in prezent in arhitectura Tarii Romanesti, care dateaza de la mijlocul secolului al XV-lea, pastrat nealterat pana astazi. Planul bisericii este triconc, de tip Cozia. Biserica prezinta o singura turla, iar la exterior este realizata din caramida aparenta, decoratia constand din arce ale caror arhivolte sunt subliniate cu discuri smaltuite in verde, galben si brun.

Secret info: La nord de Biserica Sf. Vineri veti gasi Casa Balasa, o constructie civila cu valoare unicata in istoria orasului Targoviste.

Biserica Sf. Vineri

Muzeul Tipografic sau Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti se afla la parterul Casei Arama. Acest muzeu adaposteste marturii ale civilizatiei unui popor, exprimata prin mestesuguri. Mai multe tiparituri sunt prezentate aici, unde veti afla secretele carturarilor din Tara Romaneasca, Moldova sau Transilvania.

Secret info: Un interes deosebit din partea turistilor il starnesc si obiectele expuse in muzeu, precum xilogravurile, ornamentele tipografice, legaturile de carte, tiparnita din secolul al XVIII-lea sau inelele sigiliare.

Muzeul Tipografic

Vizitarea acestor obiective turistice este inclusa in pretul biletului, dar ,,nu aveti voie,, sa iesiti din acest ,,muzeu in aer liber,, fara sa faceti o oprire la magazinul de suveniruri, unde veti gasi machete cu Turnul Chindiei la preturi variate (de la 3 lei la 50 lei), magneti si multe lucruri interesante. In perioada in care am vizitat orasul, am vazut o frumoasa parada medievala, chiar langa Turnul Chindiei. Comerciantii isi facusera loc la tarabe, unde puteai vedea o multime de obiecte medievale inedite si, desigur, mancare buna! Seara, parada a continuat in centrul orasului, cu cavaleri, cai si muzica medievala.


Armata Romaniei? Nu, Festivalul Medieval de la Targoviste!

Daca ajungeti in Targoviste, prima atractie de pe lista trebuie sa fie Curtea Domneasca, dar mai avem si alte locuri interesante de vazut. Asadar, nu ne oprim aici!

#Parcul Chindiei

      Cu siguranta, acesta nu este un simplu parc, ci un loc in care vei sorbi din istoria romanilor, unde vei intalni statuile voievozilor si vei putea descoperi ,,natura urbana,,. Vei avea un deja vu cand vei revedea Turnul Chindiei, insa nu realizat din caramida! La baza cred ca au asezat iarba uscata.

              Parcul Chindiei si turnul omonim (turnul din imagine nu este originalul, ci o copie fidela din iarba uscata)!

Statuile voievozilor din Parcul Chindiei

       De asemenea, poti face o plimbare pe faleza Lacului Chindia. Noi am avut parte de mai multe surprize, precum testoase, peisaje deosebite ale parcului, bogat in vegetatie, armonizat de sclipirea lacului si cadre perfecte cu Turnul Chindiei, Zidurile si Biserica Domneasca, din exteriorul Ansamblului Curtea Domneasca!

                                                    Lacul Chindia. Pentru o evadare in natura!

                      Cadre spectaculoase cu Turnul Chindiei, Biserica Sf. Vineri, Zidurile cetatii si Biserica Mare Domneasca! Toate acestea, inconjurate de mult spatiu verde! Cromatica se imbina armonios cu elementele naturii si cu obiectivele turistice!  
       Am facut o pauza si am admirat splendoarea naturii, desi mai aveam cateva optiuni. In zona se afla Gradina Zoologica si cateva muzee (Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie Dambovita, Muzeul Politiei Romane). Asadar, trebuie sa faceti neaparat o vizita si aici, deoarece, pe langa mixul istoriei cu natura, o sa remarcati curatenia si o buna organizare!

#Centrul vechi

      Orice oras are un centru istoric sau o zona de promenada. Centrul vechi al orasului este chiar: vechi! Blocuri vechi, institutii publice cu o arhitectura conservata si o biserica, exact in centru. E vorba despre Biserica Targului, care a apartinut negustorilor si mestesugarilor. Aici se afla icoana Sf. Parascheva.

       In timpul acestui tur in centrul vechi, dar si in zonele adiacente, am mai zarit Primaria, Prefectura si multe restaurante.

                        Centrul vechi: Primaria, Biserica Targului, Bulevardul Libertatii si Prefectura

#Catedrala Mitropolitana

      In Parcul Mitropoliei, in zona centrului vechi, se afla Catedrala Mitropolitana, o alta bijuterie arhitectonica a fostei capitale a Tarii Romanesti! Aceasta a fost construita in 1520 de Neagoe Basarab si reconstruita in stil bizantin, intre anii 1892 si 1895, de arhitectul francez Ize Compte du Nouy.

In acest parc veti putea descoperi si cateva vestigii religioase ale vechii biserici.

         Catedrala Mitropolitana

2. Unde mancam in Targoviste?

      La acest capitol, chiar nu trebuie sa va faceti griji! ,,In Targoviste, restaurantele si barurile va vor iesi in fata!,, Am uitat sa specific faptul ca majoritatea preturilor sunt foarte avantajoase!

          Beraria Vlad Tepes. Doreste cineva bere rosie?

      #Alexo: situat langa Turnul Chindiei, acest local este destinat indeosebi iubitorilor de pizza sau paste, insa meniul este variat. Locatia este principalul avantaj, preturile sunt rezonabile, insa este foarte aglomerat, de obicei.

#Ristorante San Marco: restaurant cu specific italian, este o alegere perfecta pentru un mic dejun, iar cocktailurile sunt excelente! Incercati neaparat unul cu cirese, lime si grenadine!

#Casa Gurmandului: situat aproape de iesirea din Targoviste, spre Sinaia. Preturile sunt foarte mici, restaurantul fiind de tip impinge tava.

#Beraria Vlad Tepes: un loc in care veti gasi bere rosie! Portiile de mancare sunt mari, iar raportul calitate/pret este foarte bun. Daca va plimbati prin Parcul Chindiei, turnurile va vor intampina, iar ospatul va fi pe cinste! Va garantez!

Mentiuni:
#Restaurant Del Ponte: daca va aflati cu masina, localul se afla in apropierea centurii ocolitoare a orasului. Asemanator cu Ristorante San Marco, este un loc foarte bun, in cazul in care sunteti cu copiii la plimbare. Posibilitati de agrement.
#Cofetaria Gusto Giusto: pentru pasionatii de prajituri delicioase, cofetaria este amplasata langa intrarea la Ansamblul Curtea Domneasca.

Cam acestea sunt principalele locuri in care mi-am incantat papilele gustative. Mi-a placut foarte mult diversitatea meniurilor, in majoritatea cazurilor.

3. Cazarea

      Tinand cont ca nu prea am avut pretentii mari din start, am cautat cazare ieftina. ,,Am dat buzna,, direct la Pensiunea Turistica Chindia. Care au fost dezavantajele? Camere la strada, se auzeau masinile tot timpul, iar pensiunea nu avea conditii grozave. Personalul a fost prietenos, iar tariful a fost de 90 lei pentru 2 nopti/ persoana. Amplasarea pensiunii este, in schimb, excelenta! La doua minute de Turnul Chindiei! Cu toate acestea, NU RECOMAND! 


Vedere din camera. Exact fata in fata cu Ansamblul Curtea Domneasca! 

      Am primit recenzii bune de la colegi pentru Hotel Nova 3*. Tariful este dublu, din cate am inteles, insa si serviciile difera (include parcare, au restaurant). Pentru cazare in centru puteti gasi, de asemenea, doua hoteluri, la preturi rezonabile: Hotel Dambovita 3* si Hotel Valahia, insa cererea e foarte mare si nu prea se gasesc locuri decat daca faceti rezervare din timp.

4. Transportul

Cel mai bun mijloc de transport pentru a ajunge la Targoviste este automobilul. Orasul se afla exact intre Bucuresti si Pitesti. Pe autostrada se ajunge foarte repede. Iata si cateva distante:
Bucuresti- Targoviste: 80 km
Pitesti- Targoviste: 80 km
Sibiu- Targoviste: 240 km
Constanta- Targoviste: 310 km
Brasov- Targoviste: 110 km
Iasi- Targoviste: 400 km
Craiova- Targoviste: 190 km
Timisoara- Targoviste: 510 km.

Sper sa adaugati Targoviste pe lista voastra, in cazul in care nu ati fost pana acum in acest loc! Este un oras prea putin promovat, desi are atat de multe lucruri de oferit!

Voi ati fost in Targoviste? Ce atractii turistice ati descoperit si ce considerati ca mai merita explorat?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email