Destinatii

City Break in Romania (2): Sinaia: ,,Star Sights,, si ,,Secret Places,,

Fara indoiala, Sinaia reprezinta una dintre cele mai asaltate destinatii turistice din tara noastra. Daca as intreba un grup de turisti cu ce asociaza acest loc, ar spune cu Castelul Peles, 100%! Au perfecta dreptate, Castelul Peles este o atractie de top din Romania, fiind cunoscut de o multime de straini. Nu cred ca este vreun roman care sa nu fi auzit de acest obiectiv turistic sau care ar refuza Sinaia, excluzand aglomeratia! Totusi, doar Castelul Peles merita vizitat? Ce alte locuri poti descoperi aici? Tolba Romaniei e plina de cadouri, iar aceasta statiune de pe Valea Prahovei este condimentata cu peisaje de nota 10, castele, trasee montane, partii de ski si multe locuri secrete. Vom vorbi doar despre cateva astazi, in cadrul proiectului de promovare lansat recent, intitulat ,,City Break in Romania,,.  

Sinaia este o destinatie a contrastelor. Aici vei gasi atat obiective turistice foarte cunoscute, cat si locuri mai putin animate. Acest lucru nu inseamna ca te vei limita doar la ,,vedetele,, Peles si Pelisor. Nu trebuie sa ai talent de explorator, le vei descoperi foarte usor! Asadar, vom imparti Sinaia in doua categorii. In prima categorie voi povesti despre ,,Star Sights,, (,,Obiectivele Vedeta,,), iar in cealalta urna vor intra ,,Secret Places,, (,,Locurile secrete,,).

  ,,Star Sights,,

(Locurile emblematice ale orasului, atractiile vedeta sau magnetul turistilor care vin sa viziteze Sinaia!)

#Castelul Peles

Simbol al orasului Sinaia si al regalitatii, Castelul Peles merita, cu siguranta, sa fie inclus in Top 10 locuri de vazut in Romania! Acest castel a fost construit in anul 1874, la initiativa lui Carol I, primul Rege al Romaniei. Putem spune ca istoria si arhitectura si-au pus amprenta asupra acestui loc, cadrul natural mirific completand fiecare coltisor al acestui edificiu, care, in momentul finalizarii, avea curent electric, lift interior, peste 30 de bai si 170 de camere!

Din anul 1953, castelul devine Muzeu National, servind turistilor dornici sa cunoasca frumosul si sa se hraneasca cu o portie de cultura. Personal, am fost la Sinaia in 2012 si in 2017, dar, din pacate, niciodata nu am reusit sa explorez interiorul, presarat cu o colectie vasta de carti rare, arme, armuri, ceramica, argint, ceasuri si obiecte unice din sticla. Daca tot vorbim despre program si tarife, gasiti informatii aici. In cazul in care va pasioneaza colectiile si bunurile de valoare, aruncati o privire aici.

Desi va trebui sa mergeti pe jos pana la castel, privelistile sunt uimitoare. Va dau un indiciu: am fost toamna si am avut parte de o cromatica deosebita a naturii! Asadar, chiar daca am vazut Castelul Peles doar pe exterior, am fost incantat de arhitectura si maretia sa! Oricum, trebuie sa il vad neaparat si pe interior!

 

 

Gradina castelului, superb infatisata in culorile toamnei!

Castelul Peles

#Castelul Pelisor

O miniatura a Castelului Peles este Pelisor, diminutivul fiind plauzibil. Acesta face parte din domeniul Peles, dar a fost realizat pentru a servi drept resedinta de vara a familiei regale. Aici vei gasi biroul Reginei Maria si mai multe obiecte personale. De asemenea, daca vizitezi Castelul Pelisor, nu rata o colectie de arta decorativa in stil Art Nouveau!

Edificiul apartine ansamblului arhitectonic creat de Carol I pe valea paraului Peles, printre care amintim Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Garzii, Casa Arhitectilor si Casa Gradinii. In perioada 1899-1902, a fost construit Castelul Pelisor, un loc care atesta iubirea de frumos a Reginei Maria.

 Castelul Pelisor

,,Secret Places,,

(Dincolo de Sinaia regala veti gasi o alta Sinaia, cu atractii inedite, mai putin cunoscute, care asteapta sa fie descoperite!)

#Muzeul Trenuletelor

Ati ajuns vreodata la Gara din Sinaia? Probabil ca suna banal, insa in imediata apropiere se afla un muzeu foarte interesant, potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti. Muzeul Trenuletelor este o atractie ascunsa a statiunii de la poalele Bucegilor, insa are in componenta obiecte foarte interesante, precum machete cu trenulete, locomotive foarte vechi, ceasuri, telefoane, masini de colectie si alte obiecte din patrimoniul CFR. Serios, a fost foarte interesant! Chiar nu auzisem de el cu doua luni inainte de a-l vedea!

 

Muzeul Trenuletelor (fizica este mai interesanta aici) 

,,Expozitia Trenulete Sinaia,, se lauda cu un element unic: o limuzina Mercedes care merge pe sine!

In cazul in care sunteti interesati sa vizitati acest muzeu plin de surprize, programul arata astfel: Luni- Sambata (10-18) si Duminica (9-17). Tarifele sunt mici: doar 5 lei pentru grupuri organizate, 7 lei pentru copii si 10 lei pentru adulti.

#Manastirea Sinaia

Un loc deosebit este Manasitrea Sinaia, zidita de spatarul Mihai Cantacuzino in 1695. Aceasta este supranumita ,,Perla Carpatilor,, sau ,,Catedrala Carpatilor,,. Cel mai interesant aspect este faptul ca numele ,,Sinaia,, vine de la Muntele Sinai, unde Moise a primit tablele cu Cele zece porunci. Dupa ce Mihai Cantacuzino a facut impreuna cu familia sa un pelerinaj in locurile sfinte, printre care si la Muntele Sinai, a fost impresionat de ceea ce a vazut si a hotarat sa construiasca in Tara Romaneasca o manastire care sa poarte numele Muntelui Sinai. Asadar, nu manastirea poarta numele orasului, ci orasul Sinaia poarta numele manastirii.

Sunt multe lucruri interesante de spus despre Sinaia, insa si de vazut! Iata, Romania ascunde o multime de comori! Istorie, arhitectura, gastronomie, peisaje, traditii si locuri prea putin slefuite de noi! De altfel, Sinaia nu se rezuma doar la obiective turistice si centre de agrement. Sinaia este un ansamblu de simturi, Sinaia este o experienta, Sinaia este ,,Bijuteria Bucegilor,,! Sinaia este o parte din Romania! Sinaia este un oras de care trebuie sa fim mandri!

Asadar, nu o sa va mai intreb daca ati fost la Sinaia. Reformulez! Este cineva care nu a vazut Sinaia? In cazul in care nu ati avut ocazia (ma indoiesc de acest lucru), va recomand sa o faceti prin orice mod: excursie de o zi, sejur, deplasare cu masina, deplasare cu trenul, circuit, nu conteaza! Important e sa descoperiti lucrurile simple, fie ele vechi sau noi!

De asemenea, va recomand sa cuplati aceasta destinatie cu Targoviste, cu Brasov, sau, de ce nu, cu ambele, daca este posibil! Si nu uitati! Haideti sa promovam si orasele din tara noastra! Daca aveti povesti despre un anumit oras din Romania sau doriti sa impartasiti impresiile si experientele despre un ,,City Break in Romania,, , va astept mesajele pe blog sau pe pagina mea de facebook, Cristian Cezar Travels!


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email