Miraculoasa Elvetie (4): Zurich, capitala financiara a lumii?

Cu totii stim ca Elvetia este o tara foarte bogata, cu o economie prospera, salariile sunt mari, implicit preturile sunt ridicate fata de alte state europene, iar banci sunt peste tot. Mai ales in Zurich! Probabil, unul dintre cele mai importante centre financiare de pe glob! Dar!

 

Zurich este un oras turistic, cu aer international

Pe langa zona financiara Greater Zurich, orasul se poate lauda cu cel mai mare centru comercial de aur si productia ceasurilor. Au si un muzeu de acest gen: Muzeul Ceasurilor Beyer. Un alt loc care nu trebuie omis este Sediul FIFA, asadar Zurich poate fi considerat si un important pol al sportului. Cu o populatie de peste 400 000 de locuitori, cel mai mare oras al Elvetiei prezinta o armonie perfecta intre atmosfera medievala si cea moderna.

Astfel, pot spune ca Zurich este un oras plin de atractii turistice, cu aer cosmopolit. Chiar daca este nucleul economic al Elvetiei, nu am vazut oameni care sa se grabeasca. Singurul aspect bizar este dat de semafoare. Culoarea verde nu asteapta! Trec 3,4 autoturisme, apoi apare imediat rosu!

 

Obiective turistice in Zurich

Situat la 400 m altitudine, orasul se intinde pe malurile râului Limmat. Centrul vechi se afla pe un deal, numit Lindenhof. De altfel, orasul este inconjurat de mai multe văi, iar Lacul Zurich se afla la vreo 700 m fata de centrul istoric. Atractiile cele mai importante se gasesc in zona Limmatquai. Atat in stanga, cat si in partea dreapta a Canalului Limmat veti zari biserici, piete, parcuri, restaurante sau magazine luxoase.

#Biserica Grossmunster (Biserica Mare)

Este foarte usor sa zariti aceasta biserica! Are doua turnuri gemene, iar cei care vor sa aiba parte de o panorama asupra orasului pot urca in turnul de nord. Interiorul este simplu, fara decoratiuni sau alte detalii arhitecturale.

In perioada reformei religioase, Ulrich Zwingli a predicat in Biserica Grossmunster. Acesta a promovat libertatea religioasa si a condus Reforma Protestanta din Elvetia. Taberele erau impartite. Oamenii din Zurich l-au sustinut pe Zwingli, insa aceasta masura a provocat un conflict religios intre romano- catolici si protestanti. Practic, azi, religiile minoritare sunt divizate in Elvetia. Aproximativ 40 % sunt catolici, iar vreo 30% sunt protestanti.

In 1763, turnurile gotice ale bisericii au fost reconstruite. Astfel, interiorul a fost redecorat in stil baroc.

                  Biserica Grosmunster, cu Ulrich Zwingli la intrare

#Biserica Fraumunster

Biserica Fecioarei a fost construita in secolul al IX-lea si este cunoscuta pentru vitraliile realizate de Marc Chagall in 1970. In total, sunt cinci ferestre, fiecare avand cate o culoare.

Un alt aspect care merita luat in considerare este turnul albastru, care este imprimat pe orice vedere cu Zurich.

Aceasta manastire benedictina a servit drept refugiu pentru femei, mai ales pentru fata regelui Louis German, Hildegard. Ulterior, Biserica Fraumunster a avut putere economica si politica (se colectau taxe si se tineau piete, abatele alegea primarul orasului), iar acum este considerata, pe buna dreptate, una dintre cele mai frumoase biserici din Elvetia.

  

          Biserica Fraumunster, cu turnul sau albastru

#Biserica Sf. Petru

St. Peter Kirche are si ea o carte de vizita! Turnul cu Ceas are un diametru de 8,7 metri- cea mai mare fata de ceas din Europa!

Acest turn are o poveste foarte interesanta! Din 15 in 15 minute, omul de serviciu trebuia sa se uite pe fereastra, pentru a verifica daca totul este in regula. Biserica Sf. Petru a folosit turnul de paza pana in 1911. Interiorul este realizat in stil baroc.

                                 St. Peter Kirche si enormul turn cu ceas

#Bahnhofstrasse

Dincolo de biserici, Zurich are si o artera cunoscuta pentru ,,magazinele cu multe zerouri,, si tramvaiele colorate in albastru si alb. Acestea sunt culorile care apar, de fapt, pe drapelul si stema cantonului Zurich.

Totusi, nu veti gasi preturi piperate peste tot pe Bahnhofstrasse! Am cumparat o umbrela de aici la 10 CHF, insa nu pot sa va spun preturile de la magazine precum Dior, Channel sau Tifanny and Co.

Si pentru a va spune adevarul pur, aceasta este cea mai scumpa strada din Europa! Oricum, locul acesta face diferenta! Atmosfera este deosebita!

                                                        Artera comerciala Bahnhofstrasse

#Canalul Limmat

Este o strada de unde se vad atractiile principale din Zurich, casutele medievale si podurile idilice. Pe malul drept se afla Primaria. Limattquai reprezinta o buna parte din parfumul medieval pe care Zurich il emana!

                        Limmatquai si privelistea asupra celor mai importante trei biserici din Zurich

                                         Poduri pe Limmat

#Lacul Zurich

Acest lac se afla in partea de sud a orasului. Limmat se varsa in Lacul Zurich, iar acesta se impleteste cu Obersee, formand o adevarata retea lacustra! Despre lacurile Elvetiei o sa vorbesc, insa, in alt articol!

                          Lacul Zurich, acompaniat de peisaje minunate

 

Preturi

Capitolul sensibil din aceasta serie de articole! Magnetii, de la 7 CHF in sus, o vedere, 3 CHF! La o patiserie, o felie de pizza (mare, e drept!) costa 6 CHF. O sticla de suc la 0,5 l e ceva mai ieftina, 2 CHF. Va las, mai bine, un link cu toate preturile din Zurich, aici!

                                                      Case in Zurich

 

Zboruri spre Zurich

Daca vreti sa ajungeti rapid in Zurich, sunt curse directe din Bucuresti. Le gasiti  aici, la un pret rezonabil!

 

Cam atat despre Zurich! Un oras medieval, civilizat si modern! O alegere excelenta pentru un city break!

 


Please follow and like us:

3 thoughts on “Miraculoasa Elvetie (4): Zurich, capitala financiara a lumii?

  1. Frumos Zurich,nu l-am prins in program in calatoria din Elvetia…Observ ca aduce cu Luzern ,oarecum:)))
    Multumesc pentru info !

    1. Cu placere! Sunt diferite, o sa scriu si despre Luzern 🙂 Probabil Limmatquai este elementul care le aseamana putin!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow by Email