Destinatii

Un as in maneca- Excursie in Liechtenstein- Vaduz

Ce zone turistice merita sa vizitam in apropierea Elvetiei? Unde mai intalnim grandoarea Alpilor, fara sa fim incomodati de puhoaiele de turisti? Hmmm, daca analizam harta Europei, vom gasi un punct, un stat cat un bob de mazare, situat intre Austria si Elvetia. Foarte putini oameni vin aici, desi totul este linistit, curat si ordonat! 

 

Unul dintre cele mai mici state din lume ca suprafata (160 km²) atrage foarte putin atentia turistilor. Liechtenstein are parte de un flux turistic modest. De exemplu, in 2017, doar 79 000 de turisti au pasit in acest microstat pitoresc. Cam aceleasi cifre pe care le inregistreaza San Marino!

Chiar daca are numai vreo 37 000 de locuitori, Liechtenstein sta bine la resurse turistice! Din fericire, natura este punctul forte, aceasta fiind o tara alpina, predominant muntoasa (2/3 din suprafata sa), perfecta pentru iubitorii sporturilor de iarna!

Cele mai importante atractii se afla in capitala Vaduz. Liechtenstein este cunoscut pentru castelele sale, iar simbolul tarii este Castelul din Vaduz. Cam acesta trebuie sa fie asul din maneca pentru liechtensteinieni!

 

Castelul Vaduz reprezinta resedinta principelui de Liechtenstein. Se afla pe un deal din zona limitrofa a capitalei si a fost construit in urma cu vreo 700 de ani, insa intrarea nu este permisa, desi am auzit ca traseul e spectaculos. Nu am reusit sa ajung exact acolo, dar am l-am zarit din centru.

            Castelul Vaduz

 

Si daca tot vorbim de centru, acesta este foarte linistit. Prea linistit! Predomina magazinele de suveniruri si cafenelele. Nu am vazut decat un grup de oameni care se uitau la un meci de la CM 2018.

                                  Centrul din Vaduz 

 

Din punct de vedere geografic, Liechtenstein are o granita naturala cu Elvetia: Rinul. Acest ,,piticot al Europei Centrale,, este impartit in 11 comune. Zonele reprezantive sunt Oberland (Tara de Sus) si Unterland (Tara de Jos).

Cel mai important aspect este cel economic. Liechtenstein ocupa locul 3 in lume la valoarea PIB-ului/locuitor. Qatar si Luxemburg sunt singurele tari care se afla peste Liechtenstein la acest capitol, insa daca facem referire la PIB-ul nominal, Liechtenstein ocupa primul loc la nivel mondial! Nu este de mirare ca rata somajului este de 1,5%! Adaug un lucru foarte util pentru turisti: in Liechtenstein, moneda utilizata este tot francul elvetian!

Asadar, din multe puncte de vedere, putem spune ca Liechtenstein seamana cu Elvetia. Este un loc oarecum ascuns, retras, pitoresc! Poate fi considerata ,,o alta Elvetie,,. Una care vorbeste limba germana, care nu face parte din U.E., care se afla in uniune vamala si monetara cu ,,Miraculoasa Elvetie,,!

Voi ati fost in Liechtenstein? Daca da, ce impresii v-a lasat acest microstat?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email