Incet, dar sigur, Elvetia incepe sa imi arate partea traditionala. Am simtit acea atmosfera autentica intr-un orasel rustic. Ne aflam intr-un loc pe care scrie ,,Bun venit in adevarata Elvetie!,, Dincolo de autostrazile aglomerate si aspectul contemporan al orasului Zurich, se afla Luzern, care este inconjurat de un cadru natural unic, infrumusetat de Lacul Celor 4 Cantoane si Muntele Pilatus, undeva, in spatele caselor pitoresti, decorate cu flori si gradini.
Informatii generale
Luzern este un oras care prinde culoare. Candva era un simplu sat de pescari. Cu o populatie de 81 000 locuitori, acest taram invaluit in mister te va cuceri din prima, datorita stradutelor sale pietruite, caselor pitoresti, arhitecturii traditionale si podurilor romantice din lemn.
In anul 840, orasul a fost mentionat sub numele de ,,Luciaria,,. Numele provine de la o manastire benedictina a Sfantului Leodegar. Luzern a fost cucerit de habsburgi in 1291. Din anul 1332 face parte din Confederatia Elvetiana, iar prin 1798 a devenit chiar capitala Republicii Elvetiene. E drept, doar pentru cateva luni! Astazi, Luzern este o statiune turistica foarte apreciata!

Va spuneam ca Lucerna este conturata de Lacul Celor 4 Cantoane sau Vierwaldstattersee, care se intinde, intocmai, pe teritoriul a 4 cantoane: Lucerna, Obwald, Nidwald si Schwyz. O adevarata intersectie naturala acolo! Râul Reuss, care traverseaza centrul orasului, se varsa in acest lac mirific.

Stiu ca nu o sa va placa ce auziti, insa preturile sunt ridicate. Pentru o zi in Luzern, va recomand sa aveti pregatiti intre 80 si 100 CHF la voi, daca vreti sa mancati bine si sa mai cumparati cate ceva!
Obiective turistice in Luzern
1. Wasserturm
Simbol, punct de reper si obiectiv turistic, in acelasi timp! Turnul cu Apa este cel mai fotogenic loc din Lucerna si a fost finalizat in anul 1339. Turnul octogonal are 35 metri si este elementul care a ajutat la formarea zidurilor istorice ale orasului.

Se spune ca aici a fost o inchisoare. Nu se poate intra. Repet, e numai bun sa ii faci poze! Mai ales de pe Kapellbrucke! Si râul Reuss, intre ele! Splendid!
2. Kapellbrucke
Un pod din lemn, ce contribuie la atmosfera romantica a acestui orasel medieval! Decorat cu flori si infrumusetat de coloritul caselor din preajma sa, Kapellbrucke este perfect pentru plimbari.
In 1333, cand a fost construit, avea o lungime de 204 m. In anul 1994, podul a fost reabilitat si modificat, râul a fost reamenajat, iar acest lucru a condus la scurtarea lungimii podului, acesta ajungand la doar 170 m lungime. Practic, Kapellbrucke face legatura dintre Orasul nou si centrul istoric.

Remarcabile sunt si picturile interioare. Acestea semnifica istoria orasului Luzern. Va povesteam in materialul despre Zurich faptul ca Ulrich Zwingli a venit cu reforma protestanta si a fost sustinut de cetateni. In Luzern, lucrurile au stat total diferit. Oamenii de aici au fost impotriva reformei, ei fiind de partea promovarii Bisericii Catolice. Exact asta semnifica acele picturi: un razboi religios intre protestanti si catolici.
In schimb, in 2018, Lucerna pastreaza o aroma medievala, care se imbina foarte bine cu aspectul contemporan si multiculturalismul. Am vazut atat turisti europeni, cat si americani sau asiatici. Tin minte un moment foarte nostim: un cetatean japonez iesise la plimbare cu fetita sa, in varsta de un an. Am cerut sa ne faca o fotografie, iar copilul se atasase deja de noi. Parca nu ar mai fi plecat! Am zis atunci: nu conteaza de unde esti, conteaza ce fel de om esti!
Bun, haideti sa ne intoarcem putin la preturi. Pe acest pod veti gasi un magazin de suveniruri, insa este destul de scump. Am cumparat, totusi, un tricou (25 CHF), carti de joc (15 CHF) si magneti (de la 4 CHF in sus).


3. Biserica Iezuita
Biserica a fost construita in anul 1667 si are la baza stilul baroc. Ea se afla pe Bahnhofstrasse. Spre deosebire de Zurich, aceasta strada din Luzern este cunoscuta doar la nivel local.

4. Primaria veche
In numeroase orase europene, primariile sunt introduse in circuitul turistic. Primaria veche din Lucerna este deosebita datorita fuziunii stilurilor arhitecturale. Stil italian, acoperis elvetian!

De asemenea, merita mentionate:

#Daca nu va tenteaza tururile pietonale, puteti inchiria o bicicleta din fata Garii din Luzern. Undeva la 30 CHF/zi.


#In cazul in care va aflati in Zurich (sau viceversa), aveti autobuze care circula tot timpul in orasele din zona. Statiile sunt pline!

Asadar, daca aveti pe wishlist Tara Cantoanelor, va sfatuiesc sa adaugati Lucerna in itinerariu!
Ce orase din Elvetia mai merita vizitate? Astept pareri!