Destinatii

Cu ce impresioneaza capitala Piemontului?

As vrea sa va imaginati o destinatie cu peste 50 000 de romani. Sa fie vorba despre un oras din Romania? Hmmm, acesti 50000 de oameni reprezinta doar 6% din populatia orasului, deci este clar ca vorbim despre un loc din strainatate. Totusi, 6% inseamna ceva pentru capitala Piemontului! Recent, am vazut un clip viral cu un grup care a incins o hora in Piazza Castello din Torino. Erau romani! Si toata lumea din piata a inceput sa ii filmeze si sa ii aplaude! Sa ne miram? Eu cred ca ar trebui sa ne obisnuim! In urma cu trei ani, am vazut un moment asemanator in Istanbul. ,,Reactiile spectatorilor,, au fost aceleasi! Deci, avem motive de mandrie! Pentru ca suntem romani, pentru ca suntem un popor frumos, pentru ca ne promovam traditiile si peste hotare!

Cand am intrat in Torino, am auzit o voce. Era la radio. Cineva vorbea romaneste. Ulterior, am inteles ca acea frecventa era 100% romaneasca! Radio Torino International!

Dupa aceasta sesiune de muzica folclorica, am inceput turul de oras in Torino. Era dimineata, in Piazza Castello era liniste. Am incercat un gelato delicios si am luat la pas centrul. Am cumparat cateva suveniruri, apoi am cautat comorile arhitecturale si culturale care propulseaza capitala Piemontului in topul destinatiilor turistice din 2019!

Arhitectura reprezinta unul dintre motivele pentru a vizita orasul Torino

 

Cu ce impresioneaza capitala Piemontului?

#1: Mole Antonelliana

Peste tot dadeam de suveniruri cu simbolul orasului, Mole Antonelliana (Muzeul National de Cinematografie), realizat in stil neoclasic de Alessandro Antonelli in 1863 si deschis in anul 1888. Este singurul muzeu italian dedicat cinematografului, iar inaltimea sa este de 168 metri. Numai turnul are 121 m! Am vazut multe imagini cu Torino pe internet inainte de a pleca in Italia, iar Mole Antonelliana, aceasta constructie zvelta, domina atat orasul, cat si peisajul alpin!

Mole Antonelliana, simbolul orasului Torino

 

#2: Piazza Castello

Aici se afla nucleul istoric al orasului, cu palatele regale si bisericile sale. Piata este inconjurata de cladiri vechi, cu arcade si fatade baroce, specifice Casei de Savoia. Spatiul e foarte larg, iar la iesirea din Piazza Castello veti zari Biserica San Lorenzo, construita de Guarino Guarini in sec. XVII.

Piazza Castello

Bazilica San Lorenzo

 

#3: Palazzo Madama

Va spuneam ca in Piazza Castello se concentreaza esentele culturale din Torino. Palazzo Madama trebuie neaparat inclus in aceasta lista, deoarece a fost fortareata si resedinta principilor Acaia in sec. X, apoi a fost transformat in castel in perioada medievala, ulterior fiind ,,editat,, de familia Savoia in secolul XV, iar turnurile sale, cat si constructia in sine rivalizeaza cu Castelul Sforzesco din Milano.

 

Palazzo Madama din Piazza Castello

 

Ca veni vorba de rivalitate, sa nu le spuneti localnicilor ceva despre Lombardia sau Milano, ca se vor supara! Un grup de turisti au adus aminte de Milano, iar cei de la hotel au spus ca ei nu au treaba cu acest oras si nu vor sa vorbeasca despre el! Cel mai bine ar fi sa vorbiti cu ei despre Juve sau Torino (depinde cu cine tin ei, si in Torino sunt doua echipe rivale)! Daca sunteti pasionati de fotbal si tineti cu Milan, puteti vorbi, insa despre orice altceva (turism, mancarea italiana) decat Serie A, UEL sau Champions League!

 

#4: Palazzo Reale

La doi pasi de Piazza Castello se afla Piazzetta Reale, cu Palatul Regal, cunoscut pentru elegantele saloane ale Curtii de Savoia. Intre Palazzo Madama si Palazzo Reale se afla Biserica San Lorenzo, despre care va povesteam mai devreme.

Palatul Regal

 

#5: Domul San Giovanni

Un alt obiectiv turistic important este Domul din Torino, situat in Piazza San Giovanni. Se pare ca in Torino fiecare obiectiv turistic are cate o piata! Majoritatea au acelasi nume. Desi exteriorul bisericii este simplu, decorat doar cu un turn, detaliile interioare sunt ceva mai bogate. Tot Guarino Guarini a contribuit la o parte din constructia acestei biserici: un inel enorm cu arcade suprapuse!

 

Domul San Giovanni (exterior)

 

Domul din Torino (interior)

 

#6: Situl arheologic (Teatrul Roman si Palatine Towers)

Langa Domul San Giovanni se afla un complex arheologic, cu un teatru roman, o replica la scala mult mai mica a Forumului Roman din capitala Italiei si un parc arheologic (Palatine Towers sau Torri Palatine), situate de o parte si de alta a strazii 20 Septembrie.

Situl arheologic din Torino

Si lista poate sa continue cu muzeele (de arta antica si orientala), cu parcurile (Valentino, cu o gradina botanica), cu promenadele pe podurile de peste Pad sau chiar cu vizitarea unei foste fabrici auto Fiat (transformat in Pinacoteca Gianni Agnelli).

Sper ca v-am convins sa adugati orasul Torino pe lista, mai ales ca Italia ofera o gama larga de atractii turistice. Incet, dar sigur, Torino a inceput sa atraga tot mai multi turisti, mai ales dupa Jocurile Olimpice din 2006, iar multe reviste de specialitate l-au adaugat pe tabloul destinatiilor din 2019. Voi ati vizitat Torino? Ce trasee merita adaugate pe lista?

Torino, o destinatie perfecta pentru un city break in Italia in 2019!

 

Nu uitati! Ma puteti gasi pe pagina de Facebook (Cristian Cezar Travels) si, mai nou, cu multe fotografii, pe Instagram (Cristian Cezar Travels)!

 

 

 

 

 


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email