Destinatii

Regiunile Italiei si frumusetile lor. Ce zone sa alegem?

Italia este o destinatie diversa, iar turismul reprezinta cea mai importanta activitate economica din peninsula. Tara aceasta iti iese in cale cu locuri care de care mai spectaculoase, insa cum putem sa o vedem si sa ne simtim in vacanta, in acelasi timp? Raspunsul este foarte simplu: pe regiuni! Cam 20 la numar. Fie ca alegi un sejur pe o insula, un city break in orase pline de istorie sau un road trip prin cele mai frumoase zone de coasta, Italia te va surprinde, in mod placut!

#1: Veneto

Aici se afla una dintre cele mai romantice destinatii din lume: Venetia, cu ale sale gondole, poduri, biserici si palate. La mica distanta se afla insulele Murano si Burano, celebre pentru cristalele de Murano si casele pastelate.

Destinatia omonima este Verona, cu Balconul Julietei, Amfiteatrul Roman, piatetele si strazile cu aer medieval. Aproape de orasul lui Romeo si Julieta se afla Lago di Garda, teritoriu ce apartine atat regiunii Veneto, cat si Lombardiei.

Tot in regiunea Veneto se afla orasul Padova, care atrage o multime de pelerini. Aici se afla Bazilica Sf. Anton, un renumit centru de pelerinaj din Italia.

Un iz venetian are si orasul Trieste din regiunea Venezia Giulia. Acest oras cu iesire la Marea Adriatica, situat la granita cu Slovenia, ascunde o sumedenie de locuri interesante, precum edificii culturale (biserici, palate, muzee, catedrale), Teatrul Roman, Portul (Golfo di Trieste) si pietele pline de restaurante si cafenele.

Statiuni de iarna: Cortina d’ Ampezzo.

Bazilica Sf. Anton din Padova

 

#2: Lombardia

Nordul Italiei este taramul lacurilor! Va spuneam de Lago di Garda. Sirmione a devenit o destinatie de senzatie, datorita cadrului natural in care este amplasat. Lacurile Como si Maggiore au, de asemenea, un imens potential turistic.

Si ca veni vorba de nordul Italiei! Nu trebuie ratat Milano, orasul modei si al afacerilor, un loc perfect pentru shopping, dar si pentru poze! Mai ales ca ai ce sa fotografiezi: Domul din Milano este un obiectiv turistic foarte fotogenic, dar trebuie sa va spun ca este si extrem de aglomerat (vara). Ai nevoie de ceva rabdare daca vrei sa intri aici. Daca iti doresti ceva gratis, fa o plimbare prin Galeriile Victor Emanuel, dar fara sa te uiti la preturile numeroaselor magazine de firma. In cazul in care esti pasionat de istorie, Castelul Sforzesco e raspunsul la intrebarea ,,Ce sa vizitezi in Milano?,,

Domul din Milano, aceasta imensa bijuterie a Italiei!

 

#3: Piemont

Torino este principala atractie turistica din aceasta regiune. Am scris recent despre el. Este un oras foarte interesant, cu obiective de importanta deosebita, precum Mole Antonelliana, palatele regale Madama si Reale, Domul San Giovanni, pietele si micul sit arheologic de langa dom.

La sud de Torino, se afla Asti, supranumit ,,orasul celor 100 de turnuri,,.

 

#4: Valle d’ Aosta

Granita cu Franta este delimitata atat de Piemont, cat si de regiunea Valle d’ Aosta, presarata cu statiuni dedicate sporturilor de iarna. Daca esenta naturii este data de Muntii Alpi, centrul cultural se afla la Aosta, un sit arheologic in aer liber, cele mai cunoscute puncte de interes turistic fiind Poarta Praetoria si Teatrul Roman.

Valea Aostei

 

#5: Liguria

O regiune mirifica, marginita de statiuni exclusiviste si zone de coasta incredibile! Pe langa Genova (orasul lui Cristofor Columb), un important port maritim al lumii, Liguria se mai poate lauda cu spectaculoasele sate colorate care plonjeaza in mare (Cinque Terre), dar si cu statiuni de top (Portofino).

De aici, puteti face excursii si pe Coasta de Azur!

Articole despre aceasta regiune, in curand!

Portofino, o destinatie de top!

 

#6: Toscana

Toata lumea a auzit de Turnul Inclinat din Pisa, de Leonardo da Vinci si de vinurile italiene. Mai pe scurt, daca ai pe lista Toscana, nu ai voie sa ratezi Pisa, Florenta si vinul Chianti.

Sunt ,,n orase,, de vazut in Toscana, insa pe langa cele de mai sus, merita mentionate San Gimignano, Siena, Pistoia, Prato, Lucca, dar si statiuni (Montecatini Terme).

 

#7: Lazio

Probabil ca veti intreba de ce nu am inceput acest articol cu atractia nr. 1 a Italiei. Am facut lista aleatoriu, pentru ca nu am vrut sa fac un top, insa Roma defineste, indubitabil, esentele culturale italiene si istoria Imperiului Roman. Cred ca este inutil sa mai enumar obiectivele turistice. Doar voi reaminti ca Roma se mandreste cu singura minune a lumii moderne din Europa: Colosseum!

Nu uitati sa puneti pe wish list Tivoli, cu vilele, gradinile si fantanile sale fabuloase, dar si Ostia Antica, un sit arheologic tare interesant! Ambele destinatii se afla langa Roma.

 

#8: Campania

Pizza este primul cuvant care imi trece prin minte cand spun Campania! Se spune ca in Napoli a fost inventat acest preparat delicios! Tot din Napoli puteti opta pentru o multime de excursii, precum croaziera spre Insula Capri (o destinatie care te lasa fara cuvinte), vizita orasului Pompei sau un road trip prin Amalfi (cu zone de coasta extraordinare si statiuni de vis, cu peisaje miraculoase)!

 

#9: Umbria

Aici, pitorescul se imbina perfect cu istoria! O zona linistita, cu orase vechi, precum Assisi (unde se afla Bazilica Sf. Francisc), Perugia (capitala regiunii), Terni, Gubbio sau Spoleto, care te vor incanta cu atmosfera lor!

 

#10:Puglia

Se tot vorbeste despre o destinatie care incepe sa atraga tot mai multi turisti, atat datorita atractiilor inedite, cat si datorita introducerii rutei de zbor spre Bari, capitala regiunii. De fapt, nu este o singura destinatie! Regiunea Puglia se afla in partea de SE a Italiei si a aparut in reviste de specialitate, dar si in topuri ale destinatiilor turistice, in frunte cu Alberobello si casutele sale trulli, Polignano a Mare (cu plajele sale) sau Ostuni (cu stradutele sale pitoresti).

Daca tot te afli in zona, exploreaza si regiunea Basilacata, renumita datorita orasului Matera (,,Orasul de piatra,,), care a devenit Capitala Culturala Europeana in 2019, impreuna cu orasul Plovdiv (Bulgaria).

 

#11:Sicilia

Cand spui Sicilia, spui portocale rosii, Taormina (unde se afla renumitul Amfiteatru Roman) si vulcanul Etna.

De asemenea, Sicilia este o insula tocmai buna pentru city-break-uri (Palermo, Catania).

Sa nu uitam, desigur, de plajele sale si multitudinea statiunilor, perfecte pentru un sejur!

 

#12:Sardinia

Iata, inca o insula potrivita pentru un sejur! Sardinia este mai putin turistica fata de alte zone din Italia, iar Cagliari si Olbia sunt doar cateva locuri pe care trebuie sa le pui pe lista daca alegi aceasta destinatie!

 

#13:Trentino (Tirolul de Sud)

Recunosc, si mie imi plac vacantele la munte, dar nu iarna! Totusi, daca vrei sa vezi Dolomitii sau sa practici vreun sport de iarna, Tirolul de Sud este alegerea cea mai buna. Peisajele sunt senzationale!

 

#14:Emilia Romagna

Cea mai veche universitate din lume si un mix de culturi! Bologna este o varianta excelenta pentru un city break. Daca esti amator de sejururi, incearca Rimini, unde poti participa si la excursiile organizate din statiune.

 

#15:Calabria

Coasta Calabriei este o regiune inca nedescoperita de masele mari de turisti, insa aici poti face cunostinta cu aerul clasic italian si sa te relaxezi. Cea mai cunoscuta statiune este Tropea.

 

#16:Microstatele Vatican si San Marino (enclavele Italiei)

Daca am vorbit despre regiunile Italiei, nu puteam omite microstatele Vatican si San Marino! Este foarte usor sa descoperi Vaticanul: cu un city break la Roma te-ai scos! Cel mai mic stat din lume este, de fapt, enclava a Italiei si poate fi asemanat ca dimensiuni cu un cartier din capitala, insa obiectivele turistice sunt cunoscute la nivel mondial: Bazilica San Pietro (cea mai mare de pe glob) si Muzeele Vaticanului (un complex de zece muzee, unde coada e imensa), dar si gradinile din Vatican.

Pe de alta parte, San Marino este o enclava mult mai pacifista, cu panorame superbe, zarite din turnurile orasului sau de pe Muntele Titano. Un mare avantaj este ca in San Marino nu exista taxe!

 

Mai sunt si alte regiuni in Italia: Marche, Molise si Abruzzo (cu un parc natural imens). Si oricat de mult as scrie despre aceasta tara magnifica, sunt convins ca mai sunt si alte locuri pe care nu le-am specificat, fiindca Italia reprezinta un adevarat ,,tezaur turistic,,!

Voi ce regiuni si destinatii din Italia recomandati?

 

Si nu uitati! Daca vreti sa schimbam impresii sau sa descoperim impreuna locatii noi, ma puteti gasi atat pe pagina de facebook, cat si pe Instagram (Cristian Cezar Travels)!

 

 


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email