Destinatii

Situri arheologice din sud- vestul Turciei- Impresii

Confirm! Turcia este tara mea favorita! Diversitatea peisajelor, atractiile turistice unice, contrastele culturale, orasele vibrante, gastronomia bogata si ospitalitatea localnicilor reprezinta doar cateva motive pentru a te indragosti de acest taram de basm, impartit in 7 regiuni si 81 de provincii! Toate acestea au o multime de lucruri de oferit, insa azi ma voi rezuma la siturile arheologice!

#1: Troia (provincie: Canakkale)

La mica distanta de orasul Canakkale vei putea vizita Cetatea Troia si Calul Troian, celebru in toata lumea! Acest sit arheologic este situat langa Muntele Ida, un alt loc legendar, de unde elenii priveau Razboiul Troian!

Desi apartine Turciei, Troia are legatura cu popoarele din Grecia Antica! Cele mai cunoscute personaje ale Troiei sunt Dardanus (fondatorul orasului), Poseidon si Apollo (care au construit zidurile cetatii), Priam, Paris, Laomedon, Hector, Aeneas, Ulise (cel cu ideea construirii calului de lemn) si Agamemnon.

Se spune despre troieni ca ar fi inruditi cu tracii, iar Troia ar fi o cetate tracica! Ruinele cetatii au fost numerotate si divizate. Aici apare si aportul romanilor si al imparatului Octavian Augustus. Pe langa toate acestea, merita sa ii mentionam si pe licieni (de aici rezulta si denumirea de Coasta Liciei), aliatii troienilor!

Mai multe campanii arheologice au fost efectuate la Troia. Multi au considerat faptul ca Troia si Razboiul Troian sunt legende sau fictiuni, insa arheologul german Heinrich Schliemann a inceput sa faca o serie de cercetari, care au transformat Troia intr-o ruina si mai mare, din pacate!

Astazi, Calul Troian este un dar imens pentru poporul turc, in adevaratul sens al cuvantului, deoarece reprezinta un obiectiv turistic- simbol al provinciei Canakkale si al Turciei, care atrage o multime de turisti de pe mapamond! Biletul de intrare la Troia costa 35 TL.

#2: Pergam (provincie: Izmir)

Faceti cunostinta cu locul in care s-a inventat pergamentul! Bergama sau Pergam este un sit arheologic din provincia Izmir. Accesul este posibil doar cu telecabina!

Aceasta rezervatie cultural- naturala include Acropolele, cu o serie de constructii antice, precum templele, palatele si biblioteca, dar si mai multe vai. De la 300 m altitudine, privelistea este fantastica!

Primele cercetari arheologice au avut loc in 1870. Se spune ca lidienii (deriva tot din civilizatii elene) au cautat o comoara in acest loc!

Totusi, acest sit apartine mai multor civilizatii, precum cea romana sau otomana, dar influentele sunt grecesti! Se vede acest lucru in fiecare detaliu! Parca ar fi mutat o parte din Atena aici! Biletul costa 70 lire turcesti (inclusiv urcare cu telecabina).

#3: Efes (provincie: Izmir)

Despre Efes ar fi multe de spus, insa, de fiecare data, prefer sa fac un rezumat! Acest loc face parte din Cele 7 minuni ale lumii antice!

Orasul Ephesus a fost construit de ionieni. Vorbim despre un sit arheologic foarte complex, deosebit de interesant, cu numeroase atractii, precum Biblioteca lui Celsius, Agora, templele si Amfiteatrul Roman (unde a predicat Sfantul Apostol Pavel)!

Acest oras antic este deseori asociat cu berea locala, insa Efes a fost unul dintre cele mai importante porturi ale Imperiului Roman si este foarte aglomerat, de obicei! Biletul costa 60 lire turcesti. Aici a avut loc unul din cele 7 sinoade bisericesti.

Intre Efes si Selcuk se afla Casa Fecioarei Maria, un loc important de pelerinaj pentru crestini (provincie: Izmir). Aici se afla o mica biserica si un perete cu mai multe bilete, pe care sunt scrise dorintele credinciosilor!

La mica distanta de aceste locuri se afla Kusadasi (provincie: Aydin), o statiune litorala (cu iesirea la Marea Egee) cautata de turistii romani. In traducere, Kusadasi inseamna Insula Pasarilor, insa deseori se face confuzie cu Insula Porumbelului, care se afla in apropiere! Pentru a ajunge acolo, am aflat ca trebuie platita o taxa de pod, insa nu am avut timp sa explorez Kusadasi pe indelete. Doar o plimbare pe faleza!

Oricum, de aici se pot face excursii optionale la Efes, Casa Fecioarei Maria, Pamukkale, Hierapolis, Alacati, Sirince, Bodrum sau croaziera pe Insula Samos!

#4: Milet (provincie: Aydin)

Cuvinte cheie: Thales, Isidor! Milet este un loc in care geometria se imbina cu arhitectura! Cele mai importante atractii din Milet sunt Amfiteatrul Antic si Termele Faustinei.

Deoarece acest sit arheologic se afla in camp, la propriu, multi turisti prefera sa il descopere doar din exterior! Milet este mai putin turistic, este adevarat! Biletul costa 35 TL.

Aceasta ar fi dovada faptului ca Turcia este o tara foarte bogata, inclusiv din punct de vedere istoric si cultural! Turcia este intersectia civilizatiilor!

Tu ce situri arheologice ai vazut in Turcia?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email