Destinatii

Impresii din Konya, un oras cu traditii conservate

Pana astazi am facut cunostinta cu cele mai frumoase si atractive regiuni litorale din Turcia: Marmara, Egee si Mediterana! Continuam cu Anatolia Centrala, o regiune mai putin cunoscuta, fara iesire la mare, insa cu foarte multe traditii si peisaje ,,selenare,, din Cappadocia! Stim cu totii cat de cautata este Cappadocia, o locatie fascinanta, cu privelisti incredibile, unice pe glob! Inainte de a explora aceasta destinatie turistica remarcabila, vom face un popas in Konya, orasul misterios al lui Rumi Mevlana si al dervisilor! 

Impresii despre Konya

  • este un oras traditionalist, cu oameni respectuosi
  • se afla in Podisul Anatoliei, la nord de Muntii Taurus
  • Bulevardul Mevlana si Piata Mevlana sunt principalele puncte de reper, in zona cu cele mai importante atractii turistice ale orasului
  • este un nod al civilizatiilor lidiene, frigiene, romane (de aici provine denumirea antica a orasului: Iconium) si otomane
  • a fost unul dintre cele mai mari orase ale Imperiului Hitit (capitala fiind la Hattusa)
  • influentele crestine sunt notabile, deoarece aici Sf. Apostol Pavel a propovaduit religia crestina
  • orasul este asociat cu filozoful si poetul persan Rumi Mevlana, transmitatorul povetelor de iubire si altruism, fondatorul religiei dervisilor
  • dansul dervisilor este cunoscut sub denumirea de ,,sema,, (dervisii rotitori au primit o interdictie/au renuntat la manifestarea acestei traditii in mod public, din motiv ca oamenii veneau la ,,o seara distractiva,, sau la un ,,spectacol,,).

Obiective turistice in Konya

  • Moscheea Selimiye
  • Muzeul Dervisilor.

Fiecare locatie din Turcia are ceva deosebit! Konya impresioneaza prin arhitectura, iar centrul orasului este usor de luat la pas! Moscheea Selimiye are o poveste asemanatoare cu cea din Edirne. Chiar seamana foarte mult! Ea a fost construita la ordinul printului Selim intre anii 1558 si 1570 de catre Mimar Sinan, atat dupa modelul Moscheii Fatih, cat si dupa modelul emblematicei Hagia Sofia! Interiorul sau este decorat cu marmura alba.

Pe de alta parte, Konya este cautata de turisti pentru Rumi Mevlana (un mesager al pacii) si dervisi. Orasul emana un mister oriental si autenticitate! Tocmai de aceea, atractia cea mai cautata din Konya este Muzeul Dervisilor! Este vorba de o moschee cunoscuta in toata Turcia pentru conul turcoaz! Se spune ca aici a fost o sala de rugaciuni a calugarilor dervisi, astazi fiind loc de pelerinaj atat pentru musulmani, cat si pentru pasionatii de cultura Turciei! Intrarea este gratuita. La poarta se face un control de securitate. Am facut si poze, insa doar din exterior!

Eu am fost surprins placut de oras! Cultura si traditiile sunt inglobate in identitatea Turciei, iar Konya se afla printre acele destinatii mai putin cautate, care au foarte multe de oferit!

Tu ai pune Konya pe lista? Care sunt principalele motive pentru care ai alege aceasta destinatie?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email