Destinatii

Idei de trasee prin Cappadocia

Iti trebuie cel putin cateva zile pentru a vedea splendorile Cappadociei, iar in caz ca esti nehotarat cu organizarea traseului, voi atasa eu mai multe idei in acest articol! Sper sa iti fie de folos si sa creionezi o vacanta in Cappadocia asa cum ai visat! De la atractii de top din Turcia pana la locatii mai putin cunoscute, toate sunt incantatoare si pline de mister!

#1: Traseul bisericilor rupestre

Traseu: Nevsehir- Muzeul in aer liber Goreme- Muzeul in aer liber Zelve- Bisericile rupestre din Valea Rosie- Nevsehir (50 km)

Sa presupunem ca ai ales cazare in Nevsehir si ti-ai propus sa descoperi imprejurimile! M-am gandit sa acordam prioritate bisericilor rupestre din Goreme, un loc de o frumusete rara! Muzeul in aer liber din Goreme trebuie sa fie neaparat pe lista!

Mai putin cunoscut este Muzeul in aer liber din Zelve, care se invecineaza cu cel din Goreme, cat si bisericile rupestre din Valea Rosie, care se afla, de asemenea, la mica distanta de acestea. Impreuna formeaza un decor unic, alaturi de privelistile care par desprinse de pe alta planeta!

Informatii suplimentare despre Goreme, aici:

#2: Traseul oraselor subterane

Traseu: Nevsehir- Orasul subteran Kaymakli- Orasul subteran Derinkuyu – Orasul subteran Ozkonak- Nevsehir (120 km).

Daca esti pasionat de locuri misterioase, iti recomand sa urmezi traseul oraselor subterane, incepand cu Kaymakli, cel mai larg din Cappadocia, insa si cel mai turistic dintre ele, apoi poti explora orasul subteran Derinkuyu, care rivalizeaza cu Kaymakli datorita faptului ca are cea mai mare adancime!

In schimb, anticul oras subteran Ozkonak face parte din categoria atractiilor ascunse din Cappadocia si sunt convins ca merita vazut! Galeriile subterane din Ozkonak sunt spatioase, au o suprafata mare si sunt conectate prin tuneluri.

Detalii despre orasul subteran Kaymakli gasesti aici:

#3: Traseul natural- peisagistic

Traseu: Nevsehir- Cheile Ihlara- Valea Pasabag- Valea Devrent- Urgup- Ortahisar- Uchisar- Nevsehir (200 km).

Propun acest itinerar pentru iubitorii de natura si fotografii! Ruta este fascinanta, presarata cu forme de relief incredibile si peisaje spectaculoase! Traseul incepe cu Cheile Ihlara, cele mai mari ca adancime din Anatolia, pana la cosurile de zane in forma de ciuperci (Valea Pasabag) sau animale (Valea Devrent)!

Poti face o pauza in Urgup pentru a admira peisajul stancilor de calcar roz si pentru o degustare de vinuri la Crama Turasan! De neratat sunt castelele romane din Ortahisar si Uchisar, Valea Zemi, cat si Valea Porumbeilor! E dificil sa descrii in cuvinte aceste locuri minunate! Asadar, promit articol separat!

#4: Traseul istoric- traditional

Traseu: Nevsehir- Gulsehir- Hacibektas- Avanos- Saruhan Caravanserai-Nevsehir (130 km).

Ruta istorica si traditionala cuprinde localitatea Gulsehir, cea mai veche asezare din Cappadocia, iar la Hacibektas, in nordul Cappadociei, vei gasi un loc mistic, oarecum asemanator cu Konya.

Numele orasului provine de la Haji Vali Bektas, un filosof dervis, care a influentat istoria si religia islamica din Turcia si a catorva tari din Balcani prin povetele sale. Hacibektas este vizitat in luna august de comunitati din Turcia, Bulgaria si Albania.

Traditiile din regiune sunt excelent conservate, iar la Avanos vei descoperi un centru de olarit. Poti incerca sa modelezi lutul adus din depunerile aluviale de pe marginea râului Roșu sau Kizilirmak, in limba turca.

Desigur, pentru un traseu complet, viziteaza si un Caravanserai! Fac referire la hanurile de la marginea Drumului Matasii, o veche ruta comerciala care facea legatura dintre Orientul Mijlociu si Asia, formand drumuri de caravana intre bazinul Marii Mediterane si estul Asiei. Din Turcia pana in China, oamenii faceau negot si poposeau la un astfel de Caravanserai. Unul dintre cele mai cunoscute este Saruhan Caravanserai.

Pe langa activitatile de loisir din Cappadocia, acestea sunt cateva trasee tematice orientative. Poti sa le mixezi cum doresti, pentru a explora Cappadocia in liniste, pe cont propriu!

Tu ce locuri ai vizitat in Cappadocia? Ce ai vrea sa adaugi pe lista minunilor din Cappadocia? Ai planificat un traseu?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email