Destinatii

Ankara: Impresii din capitala Turciei

Bun venit in capitala Turciei! Ankara este centrul administrativ al tarii, insa in comparatie cu Istanbul, este mai strict si mult mai putin turistic! Cu toate acestea, daca ar fi sa includem toata Turcia in Europa, Ankara poate fi considerata capitala cu cea mai mare suprafata de pe continent, cu 2516 km patrati! De asemenea, are o populatie de cel putin 4 870 000 locuitori, fiind depasit doar de Istanbul la acest aspect!

Multi oameni vin cu intrebarea: De ce Ankara a devenit capitala Turciei, in locul metropolei Istanbul?

Raspunsul este foarte simplu: din motive strategice! Mustafa Kemal Ataturk, numit parintele Turciei moderne, a mutat capitala de la Istanbul la Ankara in 1923, deoarece Turcia trebuia sa isi pastreze independenta! Asadar, avantajele au fost determinate de zona greu accesibila, dat fiind peisajul montan, cat si localizarea acesteia in centrul tarii, pentru o comunicare mai facila intre oamenii lui Ataturk. Acesta a fondat in anul 1923 un partid politic. Ulterior, institutiile si ambasadele au fost mutate la Ankara, iar Istanbul a ramas cel mai mare centru cultural si financiar.

Astfel, Mustafa Kemal Ataturk a devenit presedintele Turciei si un personaj foarte respectat de catre oameni. Datorita lui, Turcia a evoluat enorm, inclusiv din punct de vedere economic si turistic! Reformele lui Ataturk se gasesc la Muzeul de Istorie, la Ankara.

Orasul era cunoscut sub numele de Angora (faimos pentru productia sa de lana) si Ancyra (in perioada clasica).

Printre atractiile turistice din Ankara se numara muzeele si cartierul traditional Ulus, centrul istoric, recunoscut pentru casele pitoresti si strazile cu aer medieval. Tradus din limba turca, Ulus inseamna cartierul Natiunii. Nu sunt foarte multe obiective turistice, orasul este mai putin familiarizat cu turistii, dar oamenii sunt cinstiti si ospitalieri!

In zona se poate vedea Citadela, situata in imediata apropiere a cartierului Ulus. La mica distanta se afla Moscheea Haci Bayram, construita de mesteri din piatra si caramizi.

Remarcabila este si Coloana lui Iulian, construita dupa vizita imparatului Iulian Apostolul la Ancyra, avand decoratiuni in stil bizantin. Un loc excelent de relaxare pentru cei care viziteaza Ankara este Parcul Haci Bayram.

Cam acestea sunt principalele atractii din capitala Turciei. Orasul este foarte aglomerat si se simt diferentele culturale fata de zona europeana. Ankara nu seamana cu Istanbul, dar te poate surprinde placut!

Tu ce orase ai vazut in Turcia? Ce diferente ai sesizat intre ele?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email