Destinatii

„Romania, asa cum e!”: Manastirea Sucevita si verdele de smarald

Bucovina beneficiaza de un potential turistic foarte bogat, iar Manastirea Sucevita se afla pe aceasta lista de patrimoniu! Desi era in renovare in perioada respectiva, iesea usor in evidenta datorita picturilor sale.

Manastirea Sucevita a fost ctitorita de mitropolitul Gheorghe Movila incepand cu anul 1581. Aceasta familie de boieri a contribuit la extinderea manastirii, astfel incat Ieremia Movila a adaugat cele doua pridvorase, zidurile, turnurile, paraclisul, chiliile, casa domneasca si cladirile anexe. Din 1595 a inceput sa fie pictata biserica, atat pe interior, cat si pe exterior.

Trebuie sa mentionez faptul ca biserica se afla in proces de restaurare atunci, insa este imposibil sa nu remarci ,,fortareata,, de la intrare, unde se identifica un muzeu de arta religioasa medievala, paraclisul, chiliile si anexele gospodaresti. Nu lipsesc nici magazinele de suveniruri, unde era destul de multa lume in acea perioada atat de frumoasa. Cine credea ca o sa ne fie dor de aglomeratie?

Din punct de vedere arhitectural, Manastirea Sucevita seamana destul de mult cu Manastirea Moldovita. Stilul bizantin predomina, insa avem si influenta gotica.

Pictura murala a fost realizata de catre Ioan Zugravul de la Suceava si de fratele sau, Sofronie. Daca Manastirea Voronet este cunoscuta pentru albastrul sau inconfundabil, Sucevita figureaza printre capodoperele culturii universale datorita verdelui de smarald.

De asemenea, muzeul Manastirii Sucevita detine o serie de obiecte de o valoare artistica si culturala deosebita, printre care si broderii lucrate cu fir de aur, argint, matase si perle. Un adevarat tezaur!

Acum ca am incheiat socotelile cu 2020, tin sa va anunt ca blogul Cristian Cezar Travels va implini 4 ani frumosi de la marea lansare peste numai doua zile! Asadar, va doresc tuturor ,,Un An Nou Fericit!,, Si mult mai bun!

Ce articole doriti sa cititi anul viitor? Astept pareri!


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email