Destinatii

„Romania, asa cum e!”- Manastiri bucovinene- Manastirea Putna, ctitoria lui Stefan cel Mare

Echipa Cristian Cezar Travels va ureaza ,,Un An Nou Fericit, cu sanatate si multe impliniri!,, Intram in forta in acest an, care speram sa fie mult mai bun! Proiectul ,,Romania, asa cum e!,, se rezuma deocamdata la manastirile bucovinene. Urmatoarea statie, la Manastirea Putna!

Manastiri bucovinene: Manastirea Putna, ctitoria lui Stefan cel Mare

Situata in nordul Romaniei, aproape de Ucraina, Manastirea Putna emana un aer istoric, iar localitatea pare bogata si ordonata. Legenda spune ca voievodul Stefan cel Mare a hotarat sa fie construita o manastire in acest loc din Bucovina, dupa ce a redobandit Cetatea Chilia, pe care pusesera mana ungurii in 1462.

Legenda Manastirii Putna

De unde circula aceasta legenda? Conform descrierilor, locul in care se afla Chilia lui Daniil Sihastru este Valea Viteului, acolo unde Stefan cel Mare se ratacise si a obtinut gazduire din partea pustnicului cu barba alba si lunga pana la brau.

Acesta l-ar fi ospatat pe voievod cu malai fiert si radacini culese din padure, apoi l-ar fi luat de mana si i-ar fi indicat degetul aratator de la mana dreapta catre Valea Putnei, intrebandu-l daca vede ceva intr-acolo. Acesta a raspuns ca vede lumini, apoi sihastrul a precizat ca locul este sfant si ca trebuie sa ridice o manastire, iar Stefan cel Mare s-a tinut de cuvant.

Cu toate acestea, cea mai cunoscuta varianta este cea a tragerii cu arcul. Dupa ce voievodul Stefan cel Mare a tras cu arcul, a ordonat sa ridice Manastirea Putna exact in acel loc, in vara anului 1466. Este foarte probabil sa se impleteasca legendele, insa in mod cert domnitorul Moldovei a fost sfatuit de cineva in privinta ctitoriei.

Aceasta fabuloasa manastire a Bucovinei are mai multe turnuri, precum ,,Turnul clopotnitei,, si Turnul portii, Turnul Tezaurului, construit in 1481 si Turnul Eminescu, deoarece poetul a numit Manastirea Putna ,,Ierusalimul Neamului Romanesc,, dupa Marea Serbare de la Putna din 1871.

Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre istoria acestui lacas de cult care a devenit ultraturistic, puteti intra gratuit la Muzeul Manastirii Putna. Veti gasi lucruri foarte interesante acolo, merita vazut! Desi este un loc important de pelerinaj al tarii, am fost dezamagit de faptul ca se tine cont de suma cotizata. Sarim peste acest detaliu!

Voi ati fost la Manastirea Putna? Dar la Chilia lui Daniil Sihastrul? Astept impresii!


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email