Turul nostru prin Bucovina continua cu Manastirea Dragomirna, relativ aproape de Suceava. Este mai putin cunoscuta locatia, insa merita adaugata pe lista de calatorii! Manastirea Dragomirna poate fi comparata din punct de vedere arhitectural cu Abatia Melk din Austria, reprezentand o fortareata si cateva elemente de stil baroc, cum rar gasesti in Romania!
Mănăstirea Dragomirna, fortareata cu nuanta baroca a Bucovinei
Ce este barocul? Vorbim despre un stil arhitectural caracterizat prin bogatia ornamentatiei, uneori excesiva, libertatea si inventivitatea exprimarii, tematica diversificata si aspectul grandios. Este ceva oarecum iesit din comun, creativ, deosebit, inovativ.
Stilul baroc este intalnit si in Bucovina, la Manastirea Dragomirna, desi fortareata este realizata in stil gotic.
Un aspect foarte interesant al manastirii este cel geometric. Dragomirna este atat cea mai inalta, cat si cea mai stramta biserica, intemeiata de catre carturarul Anastasie Crimca intre anii 1602 si 1609.
Pe langa fortareata si turnurile sale, construite in 1627, Manastirea Dragomirna iese usor in evidenta datorita turlei inalte de peste 40 m. Aceasta este sculptata cu motive florale de origine caucaziana, de mare valoare artistica. Ati ghicit, in stil baroc!
De asemenea, se poate vizita si muzeul Manastirii Dragomirna. Aici sunt pastrate cateva manuscrise rare ale mitropolitului Anastasie Crimca, declarate obiecte de patrimoniu.
Impresii despre Manastirea Dragomirna
In plan departat, Manastirea Dragomirna seamana cu o fortareata! Desi nu este cetate, ci manastire, stilurile arhitecturale se intrepatrund: goticul si barocul, completate de influente caucaziene, detalii, embleme si picturi de origine romaneasca.
Am incercat sa urmaresc toate aceste elemente indeaproape , insa biserica era in proces de reabilitare. In schimb, am observat cat de usor pot fi imbinate stilurile arhitecturale si cat de bine a fost conservata aceasta manastire fortareata a Bucovinei! Mergeti la Dragormina, merita din plin!
Astfel, inchei seria articolelor despre manastirile din Bucovina, care sunt de o frumusete rara, insa mai ne plimbam prin zona! Pregatesc materiale noi, care sper sa va placa!
Tu ce manastiri ai vizitat in Bucovina?