Schimbam putin registrul si ne indreptam catre cetatile Moldovei. Astazi vom vorbi despre Cetatea Sucevei si Cetatea Neamt. Moldova este cunoscuta drept o regiune istorica si geografica a Europei, delimitata la vest de Carpatii Orientali si la est de Nistru, corespunzand vechiului Principat al Moldovei. La ora actuala, aceasta intindere apartine estului Romaniei, sudului Ucrainei si Republicii Moldova sau Basarabiei.
Cetatea de Scaun a Sucevei
Am descoperit aceasta cetate in timpul unui festival, atunci cand aglomeratia era privita altfel! Haideti sa va povestesc cate ceva despre Cetatea Sucevei!
Istoricul Cetatii Sucevei
Cetatea Sucevei sau Cetatea de Scaun a Sucevei este localizata in orasul cu acelasi nume. Cetatea de Scaun si Cetatea Scheia au fost construite de voievodul Petru I Musat.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost realizata sub forma unui castel fortificat, cand Petru I Musat a mutat capitala Principatului Moldovei de la Siret la Suceava in 1388. Castelul servea ca resedinta voievodala.
Ulterior, Stefan cel Mare a fortificat cetatea, adaugand zidul fortului musatin, in forma inelara, zidul de piatra, care se poate observa de pe podul de acces, apoi a construit turnurile care adaposteau paraclisul si monetaria.
Cu toate acestea, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost ocupata de Soliman Magnificul in 1538. Turcii au luat toate bogatiile de acolo. Pe deasupra, au aparut si alunecari de teren. Bastioanele au fost reabilitate partial in anul 1970, apoi au fost efectuate lucrari in 2004, cetatea fiind restaurata si deschisa turistilor.
Informatii generale despre Cetatea Sucevei
Cetatea Sucevei prezinta o curte larga, inconjurata de mai multe incaperi, precum apartamentele domnesti, magazia cu alimente si paraclisul (latura de E), pivnita si Sala Sfatului Domnesc ( latura de V), turnul fortului musatin (latura de S), zidurile si bastioanele (latura de N). Informatii suplimentare despre taxele de vizitare pentru Cetatea Sucevei gasiti aici.
Mai mult de atat, langa Cetatea de Scaun a Sucevei se poate vizita Muzeul Satului Bucovinean. In partea cealalta a orasului se afla Cetatea Scheia, care este lasata in paragina, din pacate.
Cetatea Neamt
Facem saltul direct in judetul Neamt, pentru a poposi la Cetatea Neamt. Daca vreti sa ajungeti aici, aveti ceva de urcat, nu gluma! Terenul este in panta si asfaltat, desi circulatia autovehiculelor este interzisa.
Totusi, au si cateva bancute pentru cei care au obosit. Faceti un efort, fiindca merita vazuta aceasta cetate din Targu Neamt!
Istoricul Cetatii Neamt
Cetatea Neamt este o fortareata medievala amplasata la 480 m altitudine, pe stanca Timus de pe Dealul Cetatii. Privelistea este superba!
In comparatie cu Cetatea Sucevei, aceasta a fost mult mai greu accesibila ,,strainilor,, si mult mai bine ,,conservata,,.
Istoria Cetatii Neamt seamana putin cu cea de la Suceava. A fost construita de catre Petru I, fiul mezin al lui Stefan Voievod, fiul cel mare al lui Bogdan I. Cetatea a fost mentionata in 1395 de regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei, in timpul expeditiei sale in Moldova.
Cetatea din Targu Neamt a fost manageriata de mai multi domnitori, precum Stefan cel Mare, Vasile Lupu, Petru Rares sau Alexandru Lapusneanu.
Tot Stefan cel Mare a fortificat cladirea. Zidurile au fost ridicate la peste 6 m inaltime, iar zidul fortului musatin a fost flancat de 4 bastioane cu ziduri foarte groase si inalte de pana la 30 metri.
In povestea aceasta nu apar doar turcii, tatarii si maghiarii, ci si polonezii, condusi de Ioan Sobieski. Cetatea Neamt este mentionata in numeroase opere literare.
De fapt, polonezii au intrat in cetate prin 1691, insa au fost alungati din tara abia prin 1707, desi conform Tratatului de la Karlovitz din 1699 acestia ar fi trebuit sa elibereze terenul. Apoi, au mai venit si austriecii! Nu vreau sa fiu ironic, dar strainii au fost mereu interesati de Romania, se pare!
Zidurile au fost consolidate intre anii 1968 si 1972, iar intre 2007 si 2009 cetatea a fost reabilitata si introdusa in circuitul turistic.
Informatii generale despre Cetatea Neamt
Asa cum spuneam, gasim cateva asemanari intre Cetatea Sucevei si Cetatea Neamt. In cazul Cetatii Neamt, in mijlocul fortului musatin se afla o curte larga, inconjurata de cateva incaperi, precum monetaria, bucataria si paraclisul Sfantul Nicolae (latura de E), salile domnitorilor (latura de V), tezaurul (latura de S) si fortul cetatii (latura de N). Detalii privind tarifele de vizitare pentru Cetatea Neamt puteti gasi aici.
Accesul se face pe un pod suspendat, iar camerele sunt semidecomandate, asa ca trebuie sa intri si sa iesi in curtea cetatii pentru a le vedea pe rand!
Dupa vizita la Cetatea Neamt, am gasit in parcare cateva tarabe cu tot soiul de produse traditionale moldovenesti. Recomand serbetul de casa si magiunul, preparat natural.
Portalul de intrare al cetății Zidul de V, privit din curtea cetății Zidul de E, privit din curtea cetății Zidul de N al fortului mușatin, privit din curtea Cetății Neamț Priveliști de la Cetatea Neamț: Dealul Pleșului, numit clasic Dealul Cetății! Sălile domnitorilor Moldovei Podul de acces spre cetate Bastioanele Cetății Neamț, cu vedere dinspre N, la intrare
Stiu, istoria Romaniei este destul de stufoasa, insa o putem intelege mai usor, calatorind!
Tu ce alegi sa vizitezi mai degraba? Cetatea Sucevei sau Cetatea Neamt?