Destinatii

„Romania, asa cum e!”- Manastiri din Neamt- Manastirea Agapia si Manastirea Varatec

Turul nostru prin Moldova se incheie cu vizitarea manastirilor din Neamt. Fac referire atat la Manastirea Agapia, cat si la Manastirea Varatec. Pe buna dreptate, in aceasta zona se afla foarte multe locuri sfinte, iar pelerinajele sunt solicitate. 

Manastirea Agapia: informatii generale

Manastirea Agapia se afla aproape de Targu Neamt, in mijlocul unei paduri si a fost construita intre anii 1641 si 1643 de catre hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu.

Foarte interesant este faptul ca Biserica Sf. Voievozi nu are un stil arhitectural specific, insa este celebra pentru picturile lui Nicolae Grigorescu, finalizate in 1861.

De asemenea, complexul de la Manastirea Agapia cuprinde Paraclisul, Biserica de lemn, cladirile anexe, chiliile si Casa lui Alexandru Vlahuta, autor al volumului de proza ,,Romania Pitoreasca,, , un ,,atlas geografic comentat, traversat de o calda iubire de tara,, sau, cum imi place mie sa spun, ,,Romania, asa cum e!,, Acesta a mai scris ,,Dreptate,, , ,,Poezii,, si ,,Nuvele,, , printre altele.

La intrare, mai remarcam Turnul clopotnita din anul 1823.

Manastirea Agapia: impresii

Prefer sa vorbesc frumos despre locurile pe care le descopar, insa, din pacate, am fost dezamagit de atitudinea personalului de la Agapia, care le reproseaza turistilor anumite lucruri. Am zis sa nu detaliez, dar a fost cam mult!

Indiferent ca vorbim despre biletele pe care scrie ,,A se specifica suma!,, sau ,,stampila de pe acatiste,, , ceva este bizar aici. Biserica trebuie sa fie un loc sfant, nu o INSTITUTIE!

Fiecare plateste cat poate sau cat considera si nu ar trebui luat la rost pentru acest lucru! Ce sa mai vorbim de tonalitatea acida a cuiva, care considera ca este gresit sa faci fotografii in curtea manastirii? Atunci, pentru ce este admisa taxa de intrare si taxa FOTO? Nu intocmai pentru a o vizita si a o admira?

Uitand toate aceste detalii, poti zari covorul floral de la manastire si sa nu iei in seama faptul ca bunatatea oamenilor este tot mai rara. Cauta pe Nenea Stie-Tot-Google ,,de ce romanii,, si o sa intelegi mai multe despre motivul pentru care acest fenomen a devenit, vorba unei artiste indragite, ,,un brand national,,! In ciuda acestor etichete, ne iubim tara si incercam sa rezonam cu Alexandru Vlahuta, care vorbeste atat de frumos despre ea! Si are dreptate! Asa arata Romania, trebuie sa o vedem din toate perspectivele si sa cernem ce este bun din ea! Nu invers!

Manastirea Varatec: informatii generale

Manastirea Varatec este cea mai mare manastire de maici din Romania, realizata intre 1781 si 1785 de catre Balasa Herescu, recunoscuta sub numele de Schimonahia Olimpiada, fiica unui preot de la Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Iasi. Aceasta a fost indrumata de staretul Paisie de la Manastirea Neamt si a fondat un schit impreuna cu duhovnicul Iosif.

La inceput, a fost o mica sihastrie din poiana Varatec, acum manastire de maici, la mica distanta de Manastirea Agapia. Cand biserica de lemn a devenit neincapatoare, au fost construite bisericile, chiliile, zidurile, cladirile anexe, Turnul clopotnita si Paraclisul.

Mentionez si Muzeul manastirii, unde se afla mai multe obiecte de patrimoniu, precum broderii, icoane, vase liturgice, manuscrise, potirul din argint daruit de Safta Brancoveanu si carti scrise in limba greaca sau slavona.

Manastirea Varatec: impresii

Spre deosebire de Manastirea Agapia, complexul monahal de la Varatec pare mai putin aglomerat.

Manastirea Varatec emana liniste. Asa am simtit! Asa arata manastirile din Neamt, asa arata Romania! Astfel, inchei seria articolelor despre acest tur prin tara noastra frumoasa!

Incepand cu luna urmatoare, vom incepe sa iesim din Romania si va voi prezenta locuri noi, descoperite in 2019! Stiu, suntem in 2021, dar sper sa imi intelegeti acest program nou, cauzat de o chestiune care, stiti voi, face inconjurul Pamantului! Gratis! Dar, haideti sa fim optimisti si sa speram ca vom putea calatori din nou liberi si bucurosi!

Tu ce manastiri ai vizitat in judetul Neamt? Astept impresii!


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email