Destinatii

Turul clasic al Italiei: Obiective turistice in Venetia- impresii din orasul-laguna

Incepem maratonul prin Italia cu boema Venetie. Am vorbit pana acum pe blog despre zona de nord a tarii, insa de astazi vom parcurge turul clasic al Italiei. Ne asteapta orase romantice si vibrante, pline de istorie si cultura! Sa vedem ce ne-a pregatit orasul-laguna! 

Impresii despre Venetia, orasul-laguna

Venetia este un oras colorat, romantic, vibrant si plin de surprize! Aglomerat, dar foarte frumos, chiar si pe ploaie! Desi aveam programata croaziera in Murano, am avut timp pentru a descoperi cateva obiective turistice impresionante.

,,Orasul Gondolelor,, este faimos pentru podurile sale si pentru Piazza San Marco. Nucleul turistic al Venetiei se afla aici, unde in fiecare an, in luna februarie, are loc un eveniment care atrage turisti din toata lumea: Carnavalul de la Venetia!

Plimbarea prin acest faimos oras lacustru a inceput din Piazzale Tronchetto. Am luat vaporetto pana in portul de langa Piazza San Marco, deoarece este imposibila intrarea cu autovehicule in oras. Taxele sunt mai mult decat piperate, sunt chiar spicy pentru masini!

Pe parcursul croazierei, am avut ocazia sa admir Venetia in toata splendoarea sa! Hotelurile opulente, bisericile impozante, casele colorate si gondolierii care vaslesc lent de-a lungul canalelor reprezinta doar cateva motive pentru a vizita orasul-laguna!

Obiective turistice in Venetia, orasul-laguna

Scurt istoric al Venetiei

Se spune despre Venetia ca a fost cea mai mare putere navala a Europei timp de 800 ani! Fondat in 421, orasul a purtat mai multe denumiri, precum Republica San Marco, Republica Leului sau Serenissima. Venetia a controlat cam tot ceea ce inseamna zonele cu iesire la Marea Adriatica, insule din Marea Ionica si Marea Egee. A avut si un conflict destul de lung cu genovezii, intre 1256 si 1381.

Ulterior, teritoriul venetian a fost ocupat de Napoleon Bonaparte. Prin 1797, provinciile Dalmatia, Istria, Veneto si Kotor au fost cedate austriecilor, care au intrat in Venetia in 1798. Orasul-laguna a intrat in componenta Regatului Italiei din 1866, iar in 1979 Venetia a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Toata!

Obiective turistice din Venetia

Piazza San Marco este supranumita ,,Salonul Europei,,. Acest loc apare in clasamentul celor mai frumoase piete ale lumii. Pe buna dreptate, aici sunt concentrate principalele obiective turistice ale Venetiei!

Bazilica San Marco se afla in piata cu acelasi nume si reprezinta o adevarata bijuterie, realizata in stil romanic bizantin. Aceasta contine decoratiuni din marmura, mozaicuri ale artistilor venetieni, cai de bronz si lei, simbol pentru oras. Intrarea este gratuita, insa ai ceva de asteptat!

Turnul Campanila sau Turnul San Marco face parte din ansamblul bisericii San Marco, avand 99 m inaltime, 12 m latime si 5 clopote. Turnul Campanila a fost reconstruit in 1912. Am vrut sa urc in el pentru a admira privelistea asupra Venetiei, insa timpul nu imi permitea.

Coloana San Marco seamana cu cea din Rhodos. Sau invers! Va povesteam in urma cu cateva luni despre insula greceasca Rhodos si despre influentele venetiene. Colosul din Rhodos si aceasta constructie din Piazza San Marco au ceva in comun: stilul arhitectural!

Turnul cu Ceas merita sa fie adaugat pe aceasta lista de obiective turistice din Venetia. El se afla in Piazza San Marco, langa Bazilica San Marco si iese in evidenta datorita orologiului din aur si email albastru. Constructia sa a inceput in 1496 si a fost restaurat prin 2006.

Palatul Dogilor este o constructie grandioasa, care imbina stilul arhitectural bizantin cu cel oriental, cat si cu goticul venetian. Remarcabile sunt decoratiunile lui Titian, Veronese, Tintoretto si Tiepolo, cat si incaperile ducale. Taxa de intrare este destul de mare, din cate am inteles, insa merita!

Podurile din Venetia sunt deosebit de frumoase! Peste 400 la numar! Am remarcat Puntea Suspinelor, construita in 1600 pentru a face conexiunea dintre camerele Palatului Dogilor cu inchisoarea.

Un simbol al Venetiei este Podul Rialto, inaugurat de catre Antonio da Ponte in 1591. Acest pod are o inaltime de 7 m si este presarat cu magazine de suveniruri. Nici aici nu am reusit sa merg, ceea ce inseamna ca trebuie neaparat sa creionez un nou traseu prin Venetia!

Daca vorbim despre orasul-laguna, trebuie sa mentionez ca exista mai multe copii ale faimoaselor poduri venetiene, cele mai complexe fiind gasite in Las Vegas, ceea ce nu este o noutate. Au acolo Turnul Eiffel, piramidele din Egipt si atractii de pe tot globul, precum un parc miniatural!

Canalele din Venetia completeaza acest superb puzzle, cel mai cunoscut si cel mai important coridor naval fiind Canale Grande. Ar mai fi si Cannaregio, ceva mai retras si pitoresc.

De aici a inceput maratonul Italiei!

Venetia este mult mai bogata in obiective turistice (catedrale, muzee) si foarte multe activitati disponibile (poti face plimbari cu gondola, poti participa la Carnaval), insa circuitele nu permit vizitarea tuturor atractiilor, astfel incat iti formezi imaginea de ansamblu. Apoi, selectezi locurile favorite, pentru a le descoperi in detaliu!

Tu ai vizitat Venetia? Ce locuri consideri ca merita adaugate pe lista?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email