Toti pasionatii de calatorii merg la Roma, pentru a vizita obiective turistice emblematice si pentru a descoperi farmecul capitalei Italiei! Stiti celebrul proverb despre acest oras, despre care oricat am vorbi, este insuficient! Istoria incomensurabila a ,,Orasului celor 7 coline,, , pozitia geografica favorabila, atractiile magnifice, precum fenomenalul Colosseum, inclus in ,,Cele 7 minuni ale lumii moderne,, sau Fontana di Trevi, cu arhitectura sa grandioasa, cat si atmosfera calda si vibranta din centrul istoric propulseaza Roma la nivelul destinatiilor de rang inalt din lume!
Obiective turistice in Roma
,,Il Urbe,, sau ,,Orasul,, fascineaza prin obiectivele sale turistice emblematice! Roma beneficiaza de o bogatie culturala imensa, tranzitand de la istoria Romei Antice la cea a Imperiul Roman, capitala a Bisericii Romano-Catolice si a Italiei de astazi.
Astfel, Roma si-a cules roadele, devenind un important centru turistic al lumii. Orasul este usor de luat la pas, avand concentrate obiectivele turistice principale la est de Tibru, iar Vaticanul la vest de acesta. Despre Vatican voi scrie articol separat. Bilete la obiective turistice in Roma gasiti aici.
Am inceput maratonul prin Roma si am explorat o parte din atractiile sale intr-o zi! Chiar asa, am vazut capitala Italiei intr-o zi, insa fara a intra la obiectivele turistice emblematice, precum Colosseum sau Forumul Roman! Am alocat o zi pentru Statul Papal si inca o zi pentru excursii optionale. Lista cu excursii optionale din Roma o gasiti aici.
Asa este in circuite! Ai ocazia sa iti formezi o imagine de ansamblu despre aceste locuri minunate, deci nu le poti descoperi in detaliu. O poti face ulterior, apeland la ghid local sau pe cont propriu! Asadar, iti voi arata ce obiective turistice am remarcat in Roma, un oras cu o atmosfera calda si vibranta!
Bazilica Santa Maria Maggiore este amplasata pe Dealul Esquiline, pe ruinele zidurilor din Roma Antica. Se spune ca ar fi fost construita intre anii 352 si 366, in urma unui miracol: o ninsoare in plina vara!
La intrare, am admirat principalele atractii ale bisericii Santa Maria Maggiore: decoratiunile in stil baroc, mozaicurile cu simbolicele petale de trandafiri de la ferestre, podeaua de bronz din 1949 si tavanul aurit.
Detaliu foarte important! Sub altarul papal sunt pastrate paie din ieslea pruncului Iisus Hristos! De remarcat sunt si Usa Sfanta, simbol al papalitatii si Turnul cu Ceas, inalt de 75 m!
Colosseum este simbolul Romei, cu siguranta! ,,Orasul celor 7 coline,, detine aceeasta constructie impozanta, inclusa in ,,Cele 7 minuni ale lumii moderne,,!
Colosseum sau Colosseo, cum ii spun italienii, ascunde o informatie foarte interesanta! In Roma Antica, el purta denumirea de Amfiteatrul Flavienilor, fiind realizat de imparatii dinastiei respective: Vespasian si Titus.
Acest colos atat la propriu, cat si la figurat, era cea mai mare arena a lumii antice, avand o inaltime de 80 metri si 4 etaje! ColosalTastic, nu?
Imi place foarte tare la Colosseum ca nu arata identic! Ai vedere diferita asupra sa datorita etajarii inegale, iar culorile se schimba brusc daca ii dai un ocol, de la acel alb-galbui la rosu-maroniu.
De aici, toata strada Fori Imperiali prezinta un sit arheologic impresionant, de la Complexul Palatin, Forumul Roman si Forurile Imperiale, care se intind atat pe partea stanga, cat si pe partea dreapta a bulevardului, pana la Piata Venetia!
Langa Colosseum se afla Arcul lui Titus si Arcul lui Constantin, cat si atractii pe care doar ghizii locali le cunosc foarte bine! O multime de biserici antice, termele romane, gradini si fantani, zarite in timpul acestui ROMAraton pe cinste!
Forumul Roman formeaza alaturi de Forurile Imperiale cel mai mare complex arheologic din capitala Italiei.
Aici se afla ruinele orasului antic, unde poti vizita, printre altele, templele lui Antoninus, Faustina, Vespasian si Titus, bisericile Emilia si Giulia.
Forurile Imperiale sunt completate de Templul Pacii si Forul lui Caesar, pe partea stanga a bulevardului, apoi Forul lui Nerva, Forul lui Augustus si Forul lui Traian, impreuna cu Mercati di Traiano, pe partea dreapta a acestuia.
Columna lui Traian este localizata langa Forurile Imperiale. Aceasta semnifica razboaiele daco-romane, o parte din istoria Romaniei, marcand cucerirea Daciei! Mai multe detalii, cand voi merge la Sarmizegetusa!
Columna lui Traian a fost construita in anul 113 si are undeva la 39 m inaltime. Columna lui Traian este realizata din marmura de Carrara si prezinta un basorelief in forma de spirala cu aceste razboaie daco-romane.
De aici incepe Piata Venetia, iar la mica distanta am zarit Biserica Santa Maria Loreto.
Piata Venetia este o piata larga si aerisita din centrul Romei. In Piata Venetia se afla cladirea Vittoriano sau Altarul Patriei, care a fost proiectat pentru a celebra unirea si independenta Italiei. Am scris articol aici despre principalele regiuni din Italia.
Statuia lui Victor Emanuel II este localizata in fata cladirii Vittoriano. Despre Galeriile lui Victor Emanuel II am scris in acest material despre Milano.
Am stat destul de mult in Piata Venetia, astfel incat am avut ocazia sa mai explorez cateva obiective turistice interesante, precum Fontana di Piazza Aracoeli si Treptele Capitoline.
In apropiere se afla Capitoliul, piata proiectata de Michelangelo si Muzeele Capitoline, care detin obiecte antice romane. Asadar, Piata Venetia si imprejurimile abunda in obiective turistice emblematice din Roma!
Piata Navona reprezinta cea mai mare creatie a Romei baroce. In Piata Navona vei descoperi doua biserici impozante, case colorate, fantani arteziene si multe baruri. Piata este animata de artistii stradali si vanzatorii de suveniruri.
Cea mai faimoasa fantana din Piata Navona este Fontana del Fiumi sau Fantana celor Patru Fluvii, realizata de Bernini, cu statui din marmura alba care semnifica fluviile Nil, Gange, Dunare si Rio del Plata.
Fontana di Trevi atrage o multime de turisti datorita arhitecturii sale incredibile! In Roma sunt peste 1500 de fantani, insa Fontana di Trevi le intrece pe toate!
Mixul dintre stilul baroc si rococo al fantanii proiectate de Nicola Salvi in 1762, cu sculpturile sale minutioase, este remarcabil!
Fontana di Trevi este, de obicei, foarte aglomerata! Este nevoie de fluierul arbitrului pentru a lasa loc si celorlalti, insa cred ca stiti de ce! Well, se spune ca daca arunci o moneda in Fontana di Trevi, te vei intoarce la Roma, iar fantana era plina de banuti!
Fontana di Trevi este alimentata atat de aceasta legenda, cat si de spectacolul mirific al apei. Cladirea aceea superba care contureaza fantana poarta numele de Palazzo Poli, iar cea mai buna optiune este de a contura momentul de savoare cu un gelato!
Piata Spaniei este cunoscuta pentru Fontana della Barcaccia, opera a lui Pietro si Lorenzo Bernini, realizata din marmura de travertin.
Fontana della Barcaccia are un design deosebit si a fost lansata dupa ce Tibrul a iesit din matca in 1598, cand o barca a ramas in mijlocul apei, desi aceasta se retrasese.
Treptele Spaniole sunt peste 130 la numar si fac conexiunea intre Piata Spaniei si Trinita dei Monti. Aceste trepte in stil baroc au fost realizate in forma de fluture, la dorinta unui diplomat francez.
Trinita dei Monti este o biserica franceza in stil gotic. De aici se poate admira Roma. Nu am avut timp sa urc, insa se poate vedea si din Piata Spaniei.
Impresii despre Roma
Sunt multe lucruri de spus despre capitala Italiei. Toti pasionatii de calatorii merg la Roma pentru a descoperi obiective turistice emblematice. Atmosfera este foarte placuta, vesela, calda si vibranta.
Am tolba plina cu impresii despre Roma. Este usor de luat la pas, dar trebuie sa tii cont de cateva aspecte esentiale: cazarea, transportul, gastronomia si taxele turistice. Le vom inspecta pe rand.
Cazarea in Roma
Am stat 4 nopti la Roma, la Hotel Rouge Et Noir, un hotel de 4 stele cu etaje multe, potrivit pentru turisti. Micul dejun a fost inclus. Dezavantajul este ca hotelul se afla in marginea orasului, dar te poti deplasa cu metroul pana in centru.
Camerele au fost confortabile, spatioase, insa am fost anuntati ca nu exista parcare supravegheata in zona hotelului, astfel incat am luat bagajele in camera.
Hotelul Rouge Et Noir detine si piscina, dar dupa atatea plimbari nu am profitat de serviciile suplimentare! Micul dejun a fost bogat, daca erai matinal si ajungeai inaintea chinezilor, care goleau cam tot de pe acolo!
Transportul in Roma
Calatoriile de la hotel pana in centru au fost facilitate de reteaua simpla de transport in comun.
In Roma sunt 4 linii de metrou si 8 linii pentru trenul regional, tren urban, transfer de la Aeroportul Fiumicino pana la statia Termini, autoboze si tramvaie.
Am folosit metroul B de la statia Pietralata pana la Termini. Poti folosi metroul B si de la Pietralata pana la Colosseo. Biletele costa aproape 2 euro.
Exista tururi speciale in Roma, pe diverse teme, precum turul antic sau turul imperial, turul atractiilor principale sau turul arhitectural. Aceste trasee panoramice sunt destinate si turistilor care au mai vazut Roma si vor ceva nou!
Gastronomia in Roma
Am facut pauza de masa in Piata Venetia, la Cafe Napoleon. Preturile sunt decente si includ taxele coperto sau servizio.
Din punct de vedere al gastronomiei, Roma este foarte prietenoasa cu turistii! Cat se poate de simplu! Pizza, paste, lasagna sau cotoletta, adica snitel reprezinta doar cateva dintre preparatele clasice ale bucatariei italiene si le gasesti peste tot in Roma! Adauga la desert gelato sau cannoli! Recomand!
Taxele turistice in Roma
In Roma exista taxe de statiune si taxe pentru circulatia autovehiculelor. Taxa de statiune este undeva la 8 euro pe noapte! Pentru accesul autovehiculelor, taxele sunt foarte mari! Nu mai stiu cat este taxa, insa turistii folosesc transportul in comun.
Stiu ca este dificil sa vorbesti despre Roma, insa sper ca am reusit sa cuprind informatiile importante si sa iti dau motive sa vizitezi acest oras legendar, cat mai curand posibil! Pregatesc articol nou si despre Statul Papal!
Tu ai fost la Roma? Ce obiective turistice ai descoperit si ce activitati ai frecventat?