Destinatii

Vatican, enclava labirint a Italiei

Vatican este cel mai mic stat din lume si cel mai intortocheat, in acelasi timp! Aceasta enclava labirint a Italiei ascunde opere de arta si obiective turistice renumite, cum ar fi Muzeele Vaticanului sau Bazilica San Pietro. Toti turistii care vin la Roma exploreaza Vaticanul! Va voi prezenta principalele obiective turistice de la Vatican si o serie de impresii picante!

Obiective turistice in Vatican

Sunt multe atractii de vazut in Vatican, iar turul ghidat a fost complex, insa era imposibil sa bifam toate obiectivele turistice ale Statului Papal.

Vaticanul are o istorie a artei foarte bogata. Acest aspect este amprentat in fiecare camera a muzeului, pe fiecare perete, pe fiecare pictura si pe fiecare sculptura.

Muzeele Vaticanului sunt complexe. Aici am optat pentru serviciile unui ghid local, cu optiune skip the line.

Muzeele Vaticane sunt 10 la numar, precum Galeriile de Arta, Muzeele de Antichitati clasice, Biblioteca sau Muzeul de Istorie.

Merita sa adaugam si camerele anexe, precum Stantele lui Raffaello, Galeria Hartilor Geografice, Pinacoteca sau Palatul Belvedere.

Este imposibil descoperi toate camerele muzeului, insa recomand sa ai multa rabdare! In cadrul grupurilor, ghidul explica foarte multe detalii si uita ca mai trebuie sa vizitezi si celelalte atractii. Apoi, daca incepi sa fotografiezi operele de arta, acelasi ghid incepe maratonul! Asadar, va trebui sa te sincronizezi foarte bine!

Pentru a vizita Muzeele Vaticanului in grup, cu ghid local si optiunea skip the line, adica fara sa mai astepti la coada, va trebui sa scoti din buzunar aproape 50 euro si sa pastrezi bonul. Neaparat!

Gradinile Vaticanului sunt separate de muzeele din Statul Papal. Accesul se poate face numai pe baza unei rezervari, cu ghid.

Gradinile Vaticanului au o vegetatie luxurianta, inconjurate de numeroase fantani arteziene, specifice zonei. Ma refer la Giardini Quadrato si Giardini Vaticani. Am vazut doar Giardini Quadrato, admirand celelalte gradini de la fereastra muzeului.

Piazza San Pietro reprezinta nucleul acestei enclave labirint a Italiei. Piazza San Pietro este imensa pentru cel mai mic stat din lume!

Piata include un obelisc antic egiptean, coloanele dorice, Biserica San Pietro si fantana construita de Bernini.

Basilica San Pietro este cea mai mare bazilica crestina de pe mapamond! Aceasta constructie incredibila se afla in piata cu acelasi nume.

Basilica San Pietro a fost desemnata din 1612 cea mai mare biserica din lume, avand un naos lung de peste 200 metri. De asemenea, domul construit de Michelangelo are o inaltime de 138 m si un diametru de 42 metri.

Remarcabile sunt baldachinul de bronz realizat de Lorenzo Bernini si Pieta lui Michelangelo! Intrarea este gratuita, insa eu nu am intrat, am vazut doar exteriorul! O sa va povestesc imediat aventura din Statul Papal!

Impresii despre Vatican

O sa trec direct la subiect! Vatican este cel mai mic stat din lume si cel mai intortocheat, in acelasi timp! Vaticanul are o suprafata de numai 44 hectare si gazduieste vreo 800 de persoane!

Aceasta enclava labirint a Italiei nu apartine Romei, asa ca intri si iesi liber, fara controale vamale. In schimb, toata suprafata microstatului este inconjurata de ziduri, astfel incat Statul Papal este asemanat cu o cetate!

Cu toate acestea, Vaticanul formeaza un puzzle de obiective turistice renumite! Am inceput cu Muzeele Vaticane si am vazut tot ceea ce era prevazut in program, inclusiv gradinile. Aici, poti sari dintr-o camera intr-alta!

Bun, urmeaza intrarea in Basilica San Pietro! Au venit chinezii, au intrat gratis, profitand de aglomeratie si au inceput sa se strecoare printre grupurile de turisti!

Grupul meu nu se mai vedea, astfel incat merg la nenea Jandarmu’ si ii spun ca am bilete skip the line pentru tot muzeul, inclusiv Basilica San Pietro. Asta ma trimite la nenea Carabinieru’, ii spun acelasi lucru, mergem cu liftul si imi arata: intrarea! Sau iesirea, ca tot acolo venea! Doar ca in partea cealalta a labirintului!

Hai, ca e bine! Vorbesc cu ghidul, ii spun ca iau bonul (Neaparat!) si vin! Asadar, fac slalom printre turisti pe langa ziduri (Pardon!), ies de la Vatican, intru in Roma, ies din Roma si intru din nou in Vatican! :)) Toate astea, impreuna cu un coleg de grup! Uite Piata San Pietro! Unde este ghidul? A venit dupa mine! De ce? Nu am spus ca vin cu bonul? Sunt in piata! Uite Bazilica San Pietro!

Il sun din nou! Da, sunt in piata! Da, cu bonul! De ce ati venit dupa mine? Nu am spus ca ajung imediat? :)) Well, recunosc, momentul acela a fost epic, ghidul a ramas fara cuvinte! :)) Si acum rad, in timp ce scriu aceste randuri! Se vede acest lucru, deoarece de obicei nu folosesc emoticoane :))

Probabil va intrebati la ce ma gandeam in acel timp! Nu am voie sa intarzii, nu am voie sa ratez excursia optionala! Exact, in acea zi nu am avut ocazia sa mai vedem Castelul Sant Angelo si Podul Sant Angelo din Roma, deoarece optasem pentru o frumoasa excursie!

Asadar, nu am intarziat, am ras impreuna cu grupul si nu am ratat nici excursia! Unde? O sa va povestesc in materialul urmator!

Asa arata enclava labirint a Italiei! Aglomerata si plina de obiective turistice renumite, Vatican reprezinta locul in care arta este amprentata la tot pasul!

Tu ai vizitat Vaticanul? Ce parere ai despre cel mai mic stat din lume?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email