Destinatii

Turul clasic al Italiei- Tivoli- Fantanile arteziene de la Villa d Este

Va povesteam despre bogatiile culturale pastrate de Roma si despre densitatea fantanilor arteziene. Am pornit sa descopar imprejurimile capitalei Italiei, incepand cu Tivoli! Incantator loc! Aici, la Villa d Este din Tivoli, spectacolul oferit de fantanile arteziene amplasate in frumoasa gradina te va fascina! Tivoli este conturat de un cadru natural de vis, care se impleteste cu aceste creatii artistice minunate!

Fantanile arteziene de la Villa d Este

Tivoli este un orasel din provincia Lazio, langa Roma. Cele mai cunoscute obiective turistice din Tivoli sunt Villa d Este si Villa Adriana, fiind incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Aici am descoperit Villa d Este si fantanile sale arteziene minunate. Am reusit sa vad o parte dintre ele si vreau sa vi le prezint, pe scurt.

Villa d Este reprezinta o casa grandioasa de secol 16, conturata de gradini exotice cu vreo 50 de fantani arteziene, cascade maiestuoase, grote si terase. Vila a fost comandata de catre cardinalul Ippolito d Este.

Tarife de intrare la Villa d Este din Tivoli: 8 euro pentru adulti si 2 euro pentru studenti.

Am inceput cu Fantana lui Venus din curtea vilei, apoi am admirat peisajele de pe terasa gradinii sau Vialone, cum ii spun italienii.

Fantana Bicchierone a fost realizata de Lorenzo Bernini, in 1660, insa finalizata in 1661, la comanda cardinalului Rinaldo d Este. Bazinul fantanii are forma unei cochilii mari, care ajunge la nivelul terasei.

Fantana Ovala a fost construita intre anii 1565 si 1570 si este printre cele mai vechi fantani arteziene din Tivoli. Fantana Ovala a fost realizata de Pirro Ligorio, arhitectul acestei vile din Tivoli.

Cele 100 de fantani sunt chiar in numar de 100! Acestea reliefeaza guri sub forma de crini, emblema orasului Florenta! Constructia acestor fantani a inceput in 1566, dar au fost restaurate in 1930.

Fantana lui Neptun este cea mai spectaculoasa fantana arteziana din Tivoli si formeaza un joc armonios, imbinand arhitectura lui Lorenzo Bernini cu elementele naturale: cascadele!

De fapt, fantanile arteziene de la Villa d Este au fost incluse in clasamentele celor mai frumoase gradini ale lumii! Consider ca au dreptate, deoarece creatiile artistice si natura au contribuit perfect pentru a creiona acest loc minunat!

Centrul din Tivoli

Orasul Tivoli este foarte interesant! Pe langa cascadele si rezervatiile naturale, un aspect pitoresc vei gasi chiar si in centru!

In zona centrala din Tivoli am descoperit cateva atractii turistice, precum Piazza Giuseppe Garibaldi, cu Arcul Constitutiei sau Arcul Arnaldo Pomodoro si Biserica Santa Maria Maggiore.

De asemenea, aici merita mentionat Castelul Rocca Pia. Langa Castelul Rocca Pia se afla Amfiteatrul Bleso. Asadar, sunt multe locuri de vazut in Tivoli! Recomand aceasta excursie, mai ales daca te afli la Roma!

Asadar, merita vazuta Villa d Este din Tivoli, care este superba! Must seen!

Tu ce excursii ai facut din Roma? Se afla si Tivoli pe aceasta lista?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email