Destinatii

Turul clasic al Italiei: Napoli, orasul contrastelor

Facem o incursiune catre sudul Italiei, in regiunea Campania, pentru a descoperi cateva locuri de interes major. Pana atunci, vom poposi in Napoli, un oras destul de controversat si mai putin cautat de turisti. Multi asociaza Napoli cu jonglerii ilicite ale localnicilor din Scampia, altii cu Maradona, cu Vezuviu sau cu fenomenala pizza, care a fost inventata chiar in acest oras! Tocmai de aceea, Napoli este supranumit orasul contrastelor, iar parerile turistilor sunt complet diferite!

Informatii generale despre Napoli

Orasul a fost o colonie greaca, cu numele de Neapolis. Ulterior, a apartinut Imperiului Roman, apoi Imperiului Bizantin. Napoli a fost capitala Regatului de Neapole, cunoscut sub denumirea de Regatul Siciliei.

Napoli este astazi cel mai mare oras din sudul Italiei si ocupa locul 3 in privinta populatiei tarii, dupa Roma si Milano.

Centrul vechi din Napoli a fost inclus in 1995 in Patrimoniul Mondial UNESCO si reprezinta nucleul turistic al ,,orasului contrastelor,, , desi capitala regiunii Campania atrage mai putini turisti, in comparatie cu alte orase din Italia.

Pe langa reputatia sa de ,,oras fara reguli,, , in care anumiti localnici fac regulile (ma refer la Scampia) si se circula haotic, Napoli este cunoscut pentru pizza, cel mai iubit preparat italienesc. Aceasta a fost inventata in Napoli, avand reteta originala din sos de rosii cu branza (Margherita).

Se spune despre pizza ca inseamna paine plata si reprezenta preparatul favorit al oamenilor mai putin instariti, insa reteta a facut furori in lume datorita ingredientului secret Pomodoro, de unde se prepara sosul de rosii, apoi se adauga branza. Totusi, retetele de pizza au fost adaptate in toata lumea, dar mai exista cateva restaurante in Napoli care pastreaza formula sa originala. In cartierele in care sunt preturi ieftine, acolo este posibil sa vorbim despre pizzerii care tin foarte mult la aceasta traditie! Doar pizzaiolo cunoaste aceste detalii!

Obiective turistice in Napoli

Galeria Umberto este o creatie eleganta acoperita, din sticla si fier, asemanatoare cu cea din Milano. Aici se afla mai multe magazine si cafenele. Galeria Umberto este perfecta pentru shopping!

Piata Plebiscitului este o piata pietonala emblematica din Napoli. Aici se afla Catedrala Sfantul Francisc de Paola si Palatul Regal.

Bazilica Sfantul Francisc de Paola este imprejmuita de o piata cu colonade, precum Bazilica San Pietro de la Roma.

Palatul Regal se afla si el in Piata Plebiscitului. Acesta a functionat ca resedinta regala, pana cand familia a preferat sa se mute la noul palat de la Caserta, la mica distanta de Napoli.

Castelul Nuovo este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Napoli. Castelul Nuovo reprezinta o fortareata, care a fost construita la comanda regelui Carol de Anjou. Seamana putin cu cel din Rhodos!

Vulcanul Vezuviu se afla aproape de Napoli si am avut ocazia sa il vad din autocar. Vezuviu este un vulcan intermitent activ. La Pompei nu am fost, dar am optat pentru o excursie mirifica, despre care va voi povesti in curand.

De asemenea, merita mentionate Teatrul San Carlo si Portul din Napoli. Orasul contrastelor fie te va fascina, fie te va dezamagi! Depinde cum il vei percepe! Pe mine ma fascineaza faptul ca este orasul care a lansat celebra pizza! Este diferit, dar inglobeaza ceva autentic!

Asadar, in Napoli trebuie sa fii atent la portofel, la scutere, la traficul auto si sa explorezi doar zonele turistice!

Tu ai fost in Napoli? Ce impresii ai despre orasul contrastelor?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email