Aveam Transfagarasanul pe lista inca din copilarie! Am parcurs o parte din el pana la Vidraru si o parte pana in statiunea Balea Lac, insa vreau sa il descopar pe tot, de la Curtea de Arges pana la Cartisoara. Sunt convins ca toata lumea stie de Transfagarasan sau a calatorit pe aceasta ruta splendida! Cu toate acestea, doresc sa va spun cateva curiozitati despre spectaculosul Transfagarasan, cat si impresii despre soseaua care a devenit o fascinatie pentru cei de la Top Gear!
Curiozitati despre spectaculosul Transfagarasan
Constructia Transfagarasanului a inceput in martie 1970, aceasta sosea spectaculoasa fiind finalizata in septembrie 1974.
Transfagarasanul trebuia sa aiba numele lui Nicolae Ceausescu! Stiu ca ar fi sunat bizar, tocmai de aceea a fost si refuzata propunerea! Transfagarasan inseamna peste Fagaras, mai exact muntii pe care ii traverseaza.
Transfagarasanul incepe din Bascov, judetul Arges si se incheie la Cartisoara, judetul Sibiu.
Teoretic, Transfagarasanul are o lungime de 150 km, insa in acceptiunea multora, traseul clasic este de 90 km, intre Arefu si Cartisoara, cuprinzand lacurile Vidraru si Balea. Exista itinerarii spre mai multe lacuri glaciare, precum Capra sau Caltun.
Cel mai frumos tronson este in Caldarea Balea dintre Balea Lac si Cascada Balea! Arata precum un fiord! TransFantastic! De asemenea, ai posibilitatea sa faci un popas pentru o vedere panoramica asupra Transfagarasanului sau poti sa urci cu telecabina. Admira cascadele spumoase si cei mai inalti munti din Romania!
Echipa Top Gear a desemnat Transfagarasanul cel mai fascinant traseu rutier de pe mapamond! Am vazut reportajul, erau chiar incantati! Pe buna dreptate!
Transfagarasanul nu este cea mai inalta sosea din tara noastra, ci Transalpina! Transfagarasanul ajunge la 2042 metri altitudine!
Cel mai lung tunel din Romania se afla pe Transfagarasan! Tunelul Capra face legatura intre Muntenia si Transilvania si are 887 metri lungime, peste 4 metri inaltime si 6 metri latime!
Transfagarasanul traverseaza 830 podete si 27 poduri!
Pentru construirea sa, au fost folosite materiale voluminoase! 3 milioane tone de piatra, 89 tone de otel, 24 000 ancore sau 50 tone de confectii metalice sunt doar cateva exemple!
Impresii despre Transfagarasan
Spuneam ca aveam Transfagarasanul pe lista inca din copilarie! Am vazut Transalpina, apoi Transfagarasan! Sunt diferite si au puncte forte, astfel incat le recomand tuturor pasionatilor de excursii!
Altitudinea sa iti da impresia ca sunt sosele etajate! Peisajele de pe Transfagarasan intrec orice imaginatie! Doar mergand acolo intelegi cat de spectaculos este!
De asemenea, iti recomand sa mergi si pe Transalpina, pentru a putea face comparatia! E foarte dificil sa spui care este mai spectaculoasa! De pe Transalpina nu mai gasesc fotografii, am fost de ceva timp si nu aveam blog in perioada aceea, iar pe Transfagarasan vreau sa il descopar pe tot! Asadar, am motive sa vin cu articol nou despre aceste rute senzationale!
Asadar, profita de ocazie si hai pe Transfagarasan! A fost deschis recent pentru circulatia turistilor!
Care sunt impresiile tale despre Transfagarasan, soseaua care a fascinat pe cei de la Top Gear?