Destinatii

Abatia Carta, o locatie neobisnuita din Tara Fagarasului

Continuam periplul prin Tara Fagarasului cu Abatia Carta, o locatie neobisnuita din zona Sibiului. Aceasta manastire cisterciana a inceput sa atraga turisti din Romania si din strainatate. Haideti sa aflam cateva detalii despre ea!

Abatia Carta este cea mai veche manastire cisterciana din Europa de Est. Aceasta a fost construita de calugarii cistercieni din Burgundia, Franta.

Abatia Carta reprezinta un mix intre stilul romanic si cel gotic timpuriu.

Complexul de la Carta este alcatuit din Biserica Evanghelica, fatada vestica a bisericii vechii manastiri cisterciene, Cloaster sau Kloster in limba germana, care inseamna manastire, cat si Muzeul Etnografic Sasesc.

Desi are influente din partea sasilor, Abatia Carta nu este o fortificatie saseasca! Manastirea dateaza din 1202, cand regii arpadieni erau casatoriti cu fiice ale familiei regale din Burgundia.

De aici apare explicatia fondarii abatiei de catre calugari din localitatea Citeaux, la mica distanta de orasul Dijon din Burgundia. In aceasta zona au fost construite foarte multe astfel de abatii.

Se spune despre calugarii cistercieni ca au emigrat in zona judetului Timis, apoi au poposit pe malul Oltului, in Carta sau Kerz in limba germana. Acestia veneau cu vinuri din Burgundia, fiind principala sursa de hrana pentru ei.

Ulterior, acestia au construit o biserica de lemn, care a fost fortificata de mesteri francezi. Tot ei ar fi realizat si un tunel care pornea din biserica si ajungea la Olt. Acelasi lucru se spune si despre Manastirea Cozia. Sa fie coincidenta?

Astfel, Abatia Carta este o locatie neobisnuita din Tara Fagarasului, plina de legende si amprente culturale. Dupa invazia mongola, manastirea a fost reabilitata in 1260. Apoi, au venit sasii. Matei Corvin a contribuit si el aici, astfel incat se pot vedea ruinele abatiei cisterciene. Chiar astazi, Biserica Evanghelica din Carta apartine localnicilor din comunitatea germana.

Intrarea costa 5 RON pentru adulti si 3 RON pentru copii. De asemenea, aici puteti servi cateva produse traditionale din zona Sibiului, precum diferite tipuri de branzeturi sau o socata delicioasa! Si nu ratati muzeul, este foarte interesant si inclus in tarif!

Asadar, Abatia Carta este o locatie neobisnuita din Tara Fagarasului, care merita sa fie descoperita!

Tu ai fost in Tara Fagarasului? Daca da, ce atractii turistice ai remarcat?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email