Destinatii

Muzeul National Bratianu, cel mai nou muzeu din Romania

Aveam pe lista conacele din Arges de ceva timp. Desi se afla foarte aproape de Pitesti, am avut ocazia sa le explorez abia anul acesta. Muzeul National Bratianu este cel mai nou muzeu din Romania. Muzeul National Bratianu sau Vila Florica este un loc plin de istorie, situat in orasul Stefanesti. La exterior, conacul misterios isi face aparitia la iesire din padure, iar interiorul te va impresiona, cu siguranta! Camerele seamana cu cele de la Castelul Peles! Pare un domeniu regal, mai degraba, desi este frecventat de liberali!

Muzeul National Bratianu, cel mai nou muzeu din Romania

Am inceput cu Biserica Brătienilor sau Schitul Florica din Stefanesti, deoarece la conac erau turisti. Biserica a fost construita de acelasi arhitect francez care a refacut Manastirea Curtea de Arges, Andre Lecomte du Nouy.

Biserica Sf. Ioan Botezatorul se afla pe domeniul Bratienilor, de aici rezulta si numele de Biserica Bratienilor. Aceasta a fost realizata din piatra de Albesti, invelita cu tabla de alama si cu olane. Am aflat un detaliu foarte interesant: biserica nu a fost pictata nicioadata!

La Schitul Florica am zarit chiliile si un magazin de suveniruri, insa era inchis.

In zona se afla si parcul creat de Elisa Bratianu, cu statuia ,,Vulturii,, Bratienilor. Se spune ca statuia reprezinta intelegerea dintre Romania, Iugoslavia si Cehoslovacia, iar altii afirma faptul ca ii desemneaza pe Bratieni: Ionel, Dinu si Vintila. Nu am avut ocazia sa merg acolo, deocamdata! Ion Bratianu il compara cu ,,Gradinile Semiramidei,,.

Domeniul detine crama, o ferma, o gara si observatorul astronomic.

Impresii despre Muzeul National Bratianu

Vila Florica gazduieste Muzeul National Bratianu, cel mai nou muzeu din Romania. Numele Bratienilor provine de la un Bratian din Bratiani, localitate situata langa Bradet, judetul Arges. Conacul este realizat in stilul neoromanesc de catre Ion si Ionel Bratianu, care au avut un rol esential in realizarea Romaniei moderne! Conacul a fost renovat recent si introdus in circuitul turistic. Salile sunt impresionante!

Sa incep cu enumerarea lor: Holul principal, Biblioteca de la parter, Salonul Oriental, Salonul Elisa Bratianu, Salonul burghez, Salonul de ceai, Apartamentul I. C. Bratianu, Biblioteca suspendata, Biroul I. C. Bratianu si Terasa.

Holul principal reprezinta salonul de primire si locul de unde incepe turul. Ghidul este foarte bine pregatit si iti va arata Vila Florica intr-o maniera foarte placuta! Mi-am dat seama inca de la intrare cate nestemate ascunde acest conac!

Biblioteca de la parter este faimoasa pentru cateva carti care au fost aduse aici si pentru masa din lemn de cires cu influente persane, castigata de familia Bratianu la o licitatie. A fost adusa cu trenul de la Paris! Aici, Bratienii obisnuiau sa joace carti!

Salonul Oriental sau Salonul Turcesc este decorat cu fereastra din geamuri de cristal, iar usile au fost realizate din esente de lemn de stejar, cires si trandafir. Remarcabila este si soba de teracota de Bistrita. De sezon! Aici se impodobea bradul.

Salonul Elisa Bratianu detine costume populare traditionale si colectie de ceramica. Salonul seamana cu un atelier etnografic! Aici se afla sufrageria.

Salonul burghez poate fi usor identificat. Canapeaua verde, scaunele de aceeasi culoare, masa de lemn si tablourile redau ambientul liberal, iar in camerele alaturate au fost montate cateva panouri cu informatii si fotografii despre cea mai mare familie de politicieni din Romania. La Muzeul National Bratianu am remarcat si cateva caricaturi interesante!

Salonul de ceai, amenajat discret, reliefeaza eleganta si rafinamentul familiei Bratianu.

Apartamentul I. C. Bratianu este aerisit, avand spatiul deschis, catre hol.

Biblioteca suspendata este spectaculoasa si reprezinta dovada culturii bogate a Bratienilor! Din pacate, majoritatea au fost risipite! Cateva dintre acestea se afla astazi la Academia Romana. Se stie ca regimul nu avea o afinitate pentru cultura!

In biblioteca lui Ion I. C. Bratianu se gaseau o serie de carti, reviste, colectie de timbre, colectie de numismatica, iar Constantin Argetoianu afirma ca Biblioteca de la Vila Florica este ,,cea mai inseamnata biblioteca particulara din Romania,,! Aici se afla si o masa de biliard.

I. G. Duca, om politic si un apropiat al familiei Bratianu, mentiona ca ,,din marea diversitate de carti din biblioteca, predomina cartile de istorie si indeosebi cartile neamului romanesc,,. Va recomand sa mergeti la Culele de la Maldaresti, pentru a afla mai multe informatii despre aceste constructii deosebite si despre I. G. Duca!

Biroul I. C. Bratianu cuprinde o biblioteca, o harta veche a Romaniei, biroul unde Ionel Bratianu obisnuia sa citeasca si un tablou cu membrii familiei Bratianu. Arborele este imens si denota influenta Bratienilor!

Terasa Muzeului National Bratianu ofera o priveliste minunata, unde se poate admira, in zile senine, Pitestiul! Aici se facea plaja in timpul verii si mai exista un dus! Terasa este dotata cu grinzile din lemn de stejar.

Detalii despre program si tarife, aici.

Informatii suplimentare despre Muzeul National Bratianu, aici.

Muzeul National Bratianu este cel mai nou muzeu din Romania. Iti recomand sa il vizitezi, pentru a afla informatii deosebit de importante despre istoria tarii noastre si pentru a descoperi secretele familiei Bratianu!

Tu ai fost la Muzeul National Bratianu? Daca da, inainte sau dupa renovare?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email