Destinatii

De ce Manastirea Lainici este supranumita mireasa din Defileul Jiului?

Avand in vedere faptul ca vorbim despre locuri importante de pelerinaj din Romania, putem face o asociere fina. Manastirea Lainici este pentru Valea Jiului echivalentul Manastirii Cozia pentru Valea Oltului. Sfantul Nicodim a venit de la Tismana pentru a intari credinta crestinilor si a ctitorit Manastirea Lainici. Termenul ,,lainos,, provine din limba greaca si inseamna de piatra, desi constructia era un schit din lemn. Ulterior, aceasta a fost rezidita de cativa boieri din Oltenia si transformata in manastire. Totusi, de unde a aparut aceasta titulatura? De ce Manastirea Lainici este supranumita ,,mireasa din Defileul Jiului,,?

Voi incepe prin a raspunde la intrebarea de mai sus: De ce Manastiriea Lainici este supranumita ,,mireasa din Defileul Jiului,,?

Denumirea Manastirii Lainici provine de la remarcabila sa fatada alba.

Biserica Veche a fost realizata in stil bizantin, cu o serie de fresce deosebite.

Biserica Noua are aspect de catedrala, sub forma de biserici suprapuse.

Chiliile completeaza spatiul feeric al manastirii, cu flori multicolore si un gazon impecabil.

De ce Manastirea Lainici este supranumita mireasa din Defileul Jiului?

Datorita arhitecturii sale, in care predomina albul.

Manastirea Lainici este localizata in Parcul National Defileul Jiului si poate fi vizitata zilnic.

Vezi link aici!

Este foarte posibil ca termenul ,,lainos,, sa faca referire la pasul prin muntii de piatra. Boierii Craiovesti au recladit manastirea dupa retragerea habsburgilor.

Apoi, dupa mult timp, armata nemtilor a campat la manastire. Lacasul a fost reabilitat. A venit si regimul, incepand lucrari la calea ferata din Defileul Jiului. Au inchis manastirea. Desigur, aceasta a fost redeschisa, iar credinta oamenilor de la Manastirea Lainici a fost mult mai puternica decat lacomiile penibile!

De asemenea, aici a fost adusa de la Muntele Athos Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare. Icoana este facatoare de minuni si atrage pelerini din toata Romania!

Vezi link aici!

De ce Manastiriea Lainici este supranumita ,,mireasa din Defileul Jiului,,? Datorita fatadei sale remarcabile, de culoare alba.

De unde provine numele Manastirii Lainici? Termenul ,,lainos,, inseamna din piatra si face referire, foarte probabil, la pasul care traverseaza muntii de piatra.

Merita sa vizitati aceasta minunata manastire din judetul Gorj!

Tu ce manastiri din zona Olteniei ai explorat?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email