Putem spune ca Transilvania este celebra pentru castelele si cetatile sale, insa in judetul Cluj multe dintre aceste repere istorice au fost lasate in paragina. Tocmai de aceea, circula intrebarea: De ce Castelul Banffy din Bontida mai poarta titulatura de Versailles al Transilvaniei? Comparatia este exagerata, desi castelul a fost reabilitat, cat de cat. Raspunsul este foarte simplu: datorita arhitecturii sale! Stilul baroc este completat de stilul neoclasic, romanic si neogotic! Am mentionat Castelul Banffy din Bontida, fiindca mai exista cateva castele pe Valea Somesului cu aceeasi denumire: atat in Borsa (Cluj), cat si la Rascruci (Cluj).
Inainte de a merge la Castelul Banffy din Bontida, am facut un tur prin centrul Clujului. Ca la maraton! Bine ca il explorasem pe indelete in urma cu ceva timp! Am realizat si un material despre el.
In Cluj Napoca, am admirat in viteza cateva obiective turistice, precum: Piata Unirii, Biserica Romano-Catolica Sf. Mihail, Palatul Banffy, Biserica Greco-Catolica, Lupa Capitolina, Opera Nationala Romana, Piata Avram Iancu si Catedrala Mitropolitana Ortodoxa.
Din Cluj Napoca, orasul care gazduieste festivalul Untold, ne deplasam catre locul in care se desfasoara Electric Castle, si anume Castelul Banffy din Bontida!
De ce Castelul Banffy din Bontida mai poarta titulatura de Versailles al Transilvaniei? Datorita arhitecturii! Stilul baroc este completat de stilul neoclasic, romanic si neogotic!
Domeniul din Bontida a intrat in posesia familiei Banffy de Losonc, cand regele Sigismund de Luxemburg l-a oferit lui Dionisie Banffy.
La inceput, aici se afla un conac. Ulterior, mai multi arhitecti, precum Johann Blaumann, Joseph Leder, Ludwig Pichl sau Anton Kagerbauer l-au creionat cum au stiut ei mai bine.
Castelul Banffy din Bontida a fost lasat in paragina mult timp, insa, din fericire, contesa Banffy Katalin, proprietara acestui domeniu, a lansat un contract cu Fundatia Transylvania Trust, care va reabilita acest reper istoric si va deschide un centru cultural si de specializare.
Principalele atractii de la Domeniul Banffy sunt: Cladirea Mare, Aripa Neogotica, Bucataria, Cladirea Miklos, Grajdurile, Turnul Portii, Moara si Lacul.
Sunt multe astfel de obiective turistice din judetul Cluj care nu primesc sponsorizari pentru investitii! Se pare ca in mai multe locuri din tara, interesul pentru cladirile de patrimoniu abia se observa. Sa speram ca vor veni astfel de proiecte in toata Romania!
De aici, am pornit prin Tara Calatei catre Lacul Belis-Fantanele, despre care am scris pe blog, la pachet cu multe destinatii din Parcul Natural Apuseni. Incepuse ploaia si lacul arata cam pustiu de aceasta data. Lacul Belis-Fantanele reprezinta o varianta perfecta pentru a te relaxa in zilele cu soare, unde poti face si o plimbare cu vaporasul!
De completat ar fi orasul Campeni, unde poti zari Statuia ecvestra a lui Avram Iancu si Muzeul Avram Iancu.
Era si un spectacol traditional in centru. Probabil, de zilele orasului! Nici nu mai stiu de cate ori am fost prin Campeni, insa de fiecare data am omis sa il iau la pas! Nu si acum! Bine, nu sunt multe de vazut!
De asemenea, trebuie sa tii cont de peisajele pitoresti de pe Valea Ariesului! Sa ai pregatit la tine aparatul foto!
Asadar, in cazul in care mergi prin zona, poti include pe lista si Castelul Banffy!
Tu ce castele ai vazut in Transilvania?