Destinatii

Culele de la Maldaresti, edificii cu iz boieresc

Termenul kule provine din limba turca si inseamna turn. Aceste constructii sunt specifice Olteniei si vestului Munteniei. Remarcabile sunt Culele de la Maldaresti, edificii cu iz boieresc. La Complexul Muzeal Maldaresti poti vizita Cula Duca, Cula Greceanu, Casa I.G. Duca si gradina.

Culele de la Maldaresti sunt localizate destul de aproape de Ramnicu Valcea si chiar pot spune ca ajungi imediat de la Horezu.

Complexul Muzeal Maldaresti face parte din categoria obiectivelor turistice mai putin cunoscute din Romania, insa ai multe motive sa descoperi aceasta locatie.

Culele de la Maldaresti reprezinta un mix intre elementele rurale din zona si elementele unor constructii care au avut rol de fortificatii.

Cadrul natural pitoresc se completeaza armonios cu istoria locului. Ridicate de boierii olteni, Culele de la Maldaresti reprezinta un adevarat tezaur arhitectural.

Cula Duca, impunatoare datorita zidurilor sale, a fost construita de Gheorghita Maldarescu. Totusi, Cula Maldarescu a fost cumparata de I.G. Duca, un om politic renumit, care a transformat aceasta locuinta in casa de vacanta. Cula Duca este imbogatita cu farfurii lucrate de tarani, icoane vechi, prosoape si sfesnice. Acum pot fi zarite cateva dintre ele.

Cula Greceanu este cea mai veche constructie, avand influente ale stilului brancovenesc. Cula Greceanu detine picturi deosebite care infatiseaza portretele Maldarestilor. Frescele sunt semnate de Olga Greceanu.

Casa I.G. Duca a fost realizata de omul politic liberal I.G. Duca, un foarte bun prieten al familiei Bratianu. Teoretician al liberalismului si sustinator al ideii progresului, I.G. Duca a fost deputat si ministru in mai multe cabinete, fiind considerat un om de o inteligenta sclipitoare.

Gradina de la Complexul Muzeal Maldaresti este simpla, insa ingrijita si bine delimitata.

Culele de la Maldaresti sunt edificii cu iz boieresc.

La Maldaresti, am remarcat in acelasi timp simplitatea si originalitatea. Mobilierul si obiectele traditionale nu sfideaza, ci, mai degraba, iti ofera ocazia sa intelegi o lectie de patrimoniu arhitectural. Si de istorie, bineinteles!

De asemenea, Culele de la Maldaresti au fost partial renovate. Ar fi de bun simt pentru cultura si turismul romanesc sa se procedeze in acelasi mod cu toate aceste constructii deosebite din Oltenia si vestul Munteniei. Asa ceva mai gasesti numai in Serbia si Albania!

Eu cred ca inca se poate! Un traseu tematic al culelor din Oltenia sau un tur special care sa cuprinda conacele din Muntenia ar implica mai mult interes din partea turistilor pentru a explora Romania!

Tu ce cule ai vizitat in Romania?


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email