Destinatii

Bosnia si Hertegovina, bijuteria ascunsa a Balcanilor

Explorarea Bosniei a fost ca un bonus pentru vacanta din Croația, mai ales ca nu prea stiam foarte multe informatii despre ea până să aflu că o voi vedea. Am aflat ulterior că este dens populată de turci, asa ca era ocazia perfectă sa leg câteva fraze în limba turca prin Bazarul din Mostar! Asadar, rămâne să vă detaliez în acest articol care este adevărul despre Bosnia si Herțegovina, cândva o țară nesigură şi asediată de războaie, astăzi o țară în care turismul începe sa înflorească, o țară spectaculoasă care tinde sa scoată la iveală frumusețile sale. 

   
  1. Câteva date generale

Bosnia şi Herțegovina este o tara care se învecinează cu Serbia, Muntenegru si Croatia (toate foste state iugoslave, ceea ce denotă ca este o tara relativ izolată si îndepărtată de Occident). Preturile sunt foarte mici, in comparatie cu Croatia (Bosnia si Herțegovina este sub Romania la capitolul acesta, asadar puteti sa va răsfățați făcând o sesiune vasta de shopping aici).

Principalele atractii se află in zona de sud si sud-vest (Mostar, Medjugorje, Sarajevo). Noi am vazut doar Mostar (un fel de Istanbul al Balcanilor, cu un bazar cochet, un pod realizat de Suleyman Magnificul si câteva moschei care se oglindesc in râul Neretva ) si Medjugorje (cel mai important loc de pelerinaj al tarii).

Moneda națională este marca, însă mulți oameni primeau si euro.

Daca esti un gurmand, ia loc la taverne si comanda cevapi, aceeasi specialitate servită si in Serbia sau Croatia. Eu am încercat un burger şi am ales foarte bine! Nu ştiu ce sos a folosit, însă era delicios! La anumite mese aveau si specialități turcești! Hmmm! Nu am avut timp de toate preparatele, însă mă îmbiau cu mirosul lor!

 

      2. Neum, o destinație turistică neslefuita

      Desi pare că nu este asa, Bosnia are si iesire la Marea Adriatică. Practic, între Dubrovnik şi Split există o porțiune care aparține bosniacilor. Mai concret, din Dubrovnik până in Split trebuie să iesi din Croația, să intri in Bosnia si Herțegovina, urmând să intri din nou în Croația! Aceasta fâşie de litoral ascunde o destinație secretă: Neum, o stațiune care preconizez că va fi o destinație- vedetă in curând! Bosnia abia începe să iasă din carapacea ei, însă şi când o va face, va rivaliza cu multe destinații!

Neum: dovada ca Bosnia si Hertegovina are acces la Adriatica

 
3. Mostar, destinația bosniacă învelită în istorie otomană 

Mostar (Vechiul Pod) este, cu siguranță, cea mai cunoscuta destinatie turistică din Bosnia si Herțegovina! Are multa istorie pe umeri, dar te va convinge de la primul impact vizual! Situat pe râul Neretva, Mostar este cunoscut datorită Podului Otoman, construit chiar de Suleyman Magnificul în 1566! Acesta a fost asediat în timpul războiului iugoslav, croații fiind şi ei implicați in acest moment neprielnic pentru popoarele iugoslave. Spun acest lucru deoarece croații si bosniacii nu sunt prea buni prieteni. Totuși, în mod bizar, croații au depus eforturi sa ajute la restaurarea acestui pod.

Ceea ce îl face special este mixul cultural, deoarece aici locuiesc crestini si musulmani la un loc si se inteleg foarte bine, iar acest pod reprezintă granita celor doua culturi. Aici e toată forfota!  (in sensul bun mă refer).

Bazarul este situat pe o suprafata mult mai redusă, fiind aproape incomparabil cu cel din Istanbul, dar emana atmosfera aceea specific turcească. Oricum, repet, preturile sunt de partea ta aici!

        Mostar, privelişte asupra oraşului de pe Podul Otoman şi râul Neretva, care oglindeşte o moschee

 

Podul Otoman construit de Suleyman Magnificul in 1566

                                O moschee este dovada existentei cultului musulman in Bosnia

 

4. Medjugorje, o oază de linişte

Dacă ajungi la Medjugorje, nu ai cum să nu simți o energie benefică, deoarece aici se spune că ar fi apărut Fecioara Maria. Martori oculari au fost mai mulți copii care, în timp ce se jucau, au zărit chipul acesteia, lângă o colină din zonă. Astfel, din 1981, Medjugorje a devenit cel mai important loc de pelerinaj din Balcani. Aici sosesc anual 1 milion de turişti!

Atracția principală este Statuia lui Iisus Hristos, de unde ar curge mir din zona genunchiului său, însă şi Biserica Sfàntul Iacob.

                 După câteva viraje, zarim Biserica Sf. Iacob de la Medjugorje

Atrage un milion de pelerini

Personal, aş vrea să revăd această țară, care ascunde atâtea secrete! Aş fi vrut să stăm mai mult, dar ținând cont că a fost bonus, ar trebui să fiu recunoscător Domnului că am descoperit un loc inainte sa fie populat de turişti. Simt că Bosnia şi Herțegovina va atrage tot mai mulți turişti care vor să descopere, să exploreze necunoscutul! Şi totuşi, un necunoscut atât de frumos, care va stârni interesul multora! Un tărâm necunoscut care va deveni o stea printre Balcani!

Voi ați fost în Bosnia şi Herțegovina? Dacă nu, vă recomand să vă grăbiți până nu se va face coadă pe aceste meleaguri!

 


Please follow and like us:
error
fb-share-icon

S-ar putea să-ți placă și:

Follow by Email